Skip to content

Sudac Kolakušić: “Sud je odstupio od vlastite prakse!”

sudac kolakusic

Ustavni sud jednoglasnom je odlukom ukinio rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o zastajanju s postupkom u slučaju Dalekovoda. Postupak predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovod može se odmah nastaviti

Ustavni sud je u obrazloženju odluke utvrdio da se u postupku predstečajne nagodbe koji se vodi na zagrebačkom Trgovačkom sudu nije smjelo zastati s postupkom, što je u srpnju učinio sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić radi ocjene ustavnosti pojedinih odredbi mjerodavnih zakona.

Kolakušić je, naime, u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

“Zahtjev je mogao podnijeti predsjednik suda, a ne sudac koji sudi!”

No, Ustavni sud je protumačio da se kao kvalificirani pokretači postupka ocjene ustavnosti mogu pojaviti samo tijela koja zastupaju njihovi čelnici, a ne fizičke osobe na pozicijama unutar tih tijela, po čemu ispada da je zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao podnijeti samo predsjednik Trgovačkog suda, a ne sudac Kokakušić koji sudi u konkretnom predmetu.

Krajem srpnja je i Dalekovod podnio tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja Trgovačkog suda, koje je Ustavni sud danas ukinuo i naložio bezodložno nastavljanje postupka predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, tvrtke koja ima više od 1600 zaposlenih i ugovorene poslove vrijedne 200 milijuna eura.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti pojedinih odredbi zakona, Kolakušić je temeljio na članku 37. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kojim je određeno da će se zastati s postupkom i podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti ako sud u postupku utvrdi da zakoni nisu suglasni s Ustavom.

Sudac se pritom pozvao i na članak 38. prema kojem svaka fizička i pravna osoba ima pravo predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom.

Kolakušić: “Sud je odstupio od vlastite prakse!”

O današnjoj se odluci očitovao i sam sudac Kolakušić. U priopćenju tako tvrdi da je Ustavni sud odstupio od vlastite prakse.

Stajalište da Trgovački sud po sucu toga Suda Mislavu Kolakušiću, nije Sud iz Ustavnog zakona… može dovesti do zaključka da se sve presude i odluke sudova… trebaju staviti izvan snage, jer ih nije potpisao predsjednik Suda, stoji u priopćenju.

U Dalekovodu zadovoljni odlukom

Iz Dalekovoda su priopćili kako su zadovoljni razvojem događaja jer to znači da su na korak bliže okončanju predstečajnog postupka čime tvrtka započinje novi proces uspješnijeg poslovanja.

Kakva je sudbina Dalekovoda? (Foto: Jurica Galović/Pixsell, HRT)