perkovic PXL

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odlučilo je da se bivši šef jugoslavenske, ali i hrvatske tajne službe Josip Perković izruči Njemačkoj, gdje je osumnjičen zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića

Odluka Vijeća kojim je predsjedao predsjednik Županijskog suda Ivan Tudurić je nepravomoćna. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje. Vrhovni sud pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što primi žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća. Nobilo je već prije najavio da će njegov branjenik, ako ga izruče, progovoriti o svemu što zna te da će se u konačnici obratiti i Ustavnom sudu.

Nobilo je ponovio da se Perković protivi izručenju jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara te da mu se u Njemačkoj ne bi pošteno sudilo. Također tvrdi da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo.

Sutra će sud u Velikoj Gorici odlučivati o sudbini Zdravka Mustača, kojeg Nijemci također traže zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića. (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, HRT)