Studio Kubus oduševio najmlađu publiku u Njemačkoj

Umjetnička organizacija Studio Kubus gostovala je sa svojim programom ‘Maštodrom’ u Augsburgu na poziv Hrvatske nastave, koordinacija Bavarska, a uz podršku Hrvatske katolička misije Augsburg
Studio Kubus, umjetnička organizacija koja već sedam godina provodi sustavnu i multidisciplinarnu edukaciju u području izvedbenih umjetnosti, prošlog je ljeta pokrenula i program vlastitih produkcija, a kojima je, ogoljenim od svega, željela pokazati kako kazalište – u konačnici – ipak počiva na kompetentnim izvođačima.

U tu svrhu kreirali su program ‘Maštodrom’ namijenjen najzahtjevnijoj publici – onoj od 4 do 10 godina, a koji uz dvije predstave inspirirane La Fontaineovim basnama: Lasicu na tavanu i Zlatnu koku, uključuje kratku radionicu za najmlađe gledatelje pod vodstvom školovanih pedagoga i psihologa.

Rezultate radionica iz prvog ciklusa izvedbi publika je tijekom ljetnih mjeseci mogla razgledati i na izložbi u zagrebačkom Kinu Europa, a koja je privukla veliku pažnju djece, staratelja, odgajatelja, ali i profesionalaca u izvedbenim umjetnostima.

Vrijednost cjelokupnog programa ‘Maštodrom’ prepoznata je i u inozemstvu pa je tijekom proteklog vikenda, točnije od 2. do 4. veljače, Studio Kubus isti predstavio i u Njemačkoj, točnije u Augsburgu u kojem je gostovao na poziv Hrvatske nastave, koordinacija Bavarska, a uz podršku Hrvatske katolička misije Augsburg.

Koordinacija Bavarska nova je koordinacija koju od školske godine 2008./2009. organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu, kao i obilježavanje hrvatskih blagdana.

Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Sv. Nikole i Majčinog dana, izložbe učeničkih radova, druženja, sudjelovanje u domovinskim projektima iz područja kulture te školski projekti. (www. hrvatska-nastava-bavarska.de).

U takav program idealno se uklopila i predstava ‘Lasica na tavanu’, koju su za polaznike Hrvatske nastave odigrale Ines Cokarić, Sanja Mataga i Ana Takač, a po tekstu koji je prema La Fontaineu napisala Simona Dimitrov Palatinuš i režirala Nora Krstulović.

Izniman uspjeh prvog inozemnog gostovanja Studija Kubus potvrđuju i novi pozivi za izvedbe i gostovanja, a koja jedno od najmlađih domaćih kazališta, planira realizirati do konca sezone.