Premda je zagrebački Medicinski fakultet prijavio Državnom odvjetništvu prof. Matka Marušića zbog "iznošenja lažnih informacija i obmanjivanja te uzbunjivanja javnosti", splitski liječnik nastavlja prokazivati korupciju istom žestinom

 
Naime, nakon nedavnih uhićenja na medicini, profesor Marušić istupio je u nekoliko medija, podsjećajući da je sa suprugom, također liječnicom dr. Anom Marušić, godinama slao predstavke upozoravajući na nepravilnosti na tom fakultetu, a ovih dana optužbe je proširio i spominjanjem alkoholizma, seksualnog uznemiravanja, krađa te mobbinga. Prijava DORH-u, otkriva, neće ga ušutkati.

Začarani trokut

– Nelogično je da me tuže zbog uznemiravanja javnosti, a upravo je fakultet zatajio, skrio i ignorirao sve dokumente koje sam ja njima dao – da se javnost ne bi uznemirila, nego da oni to riješe u okviru fakulteta. U javnost sam izašao tek nakon što je sve moje prijave ignorirao "začarani trokut akademske korupcije": Medicinski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta – rekao nam je Marušić te istaknuo da je njegova supruga, prof. dr. Ana Marušić, godinama upozoravala na nepravilnosti, šaljući svoje predstavke na adrese spomenute tri institucije, otkuda nikada nisu stigli odgovori.
U jednom od dopisa upozorila je na sumnjive rabote tijekom polaganja ispita 19. listopada 2007. godine. "Nastavu i provođenje tog testa organizirao je prof. dr. S. V. Međutim, četiri dana poslije na mrežnom forumu studenata našega fakulteta pojavljuje se izjava da su studenti taj dan na predavanju od prof. V. dobili pitanja iz testa. Na forumu se razvija rasprava o testu, studenti izjavljuju da im je i asistent dao uvid u test. Test je više od 200 studenata pisalo u jednoj dvorani, koja jedva ima toliko sjedećih mjesta, te su test prošli gotovo svi!"
Profesorica Marušić u predstavci je upozorila i da pročelnik Katedre za anatomiju ne dopušta vođenje evidencije nastave, pa je zato nemoguće utvrditi koji je student kada pristupio ispitima. Kao nepravilnost navela je i traženje suglasnosti s prijedlogom Katedre za anatomiju za specijalističko usavršavanje jednog docenta jer se, tvrdi, na katedri nikada nije o tome raspravljalo pa joj nije jasno s kojim se to prijedlogom uopće treba usuglasiti.
"Opisana zbivanja ugrožavaju ugled ne samo Medicinskog fakulteta nego i cijeloga Sveučilišta u Zagrebu i cijele akademske zajednice. Neposredno se obraćam Sveučilištu u Zagrebu i Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta jer više od godinu dana odgovorne osobe Medicinskog fakulteta ne odgovaraju na moje dopise i ne rješavaju problem. Tražim žurno provođenje upravnog nadzora nad zakonitošću postupanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu", navela je profesorica u dopisu rektoru Aleksi Bjelišu i tadašnjem državnom tajniku Slobodanu Uzelcu.
Sumnje u korupciju
Danas, kada je zagrebački Medicinski fakultet pod lupom istražitelja zbog sumnji u korupciju, Ana Marušić o fakultetu koji je napustila kaže:
– Sve što u ovom času želim reći napisano je u mojim predstavkama iz 2007. godine, koje sam poslala u najboljoj namjeri da sačuvam ugled fakulteta i Katedre za anatomiju. Uprava fakulteta, rektor Sveučilišta i Ministarstvo znanosti trebaju javnosti objasniti zašto nisu nikad odgovorili na moje predstavke – rekla je Ana Marušić. Njezin suprug, prof. Matko Marušić, o postupku koji bi mogao uslijediti kaže:
– Imat ću prilike iznijeti punu vreću dokumenata i pozvati svjedoke.

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Izvor: VLM