Skip to content

Strip u Bosni i Hercegovini, 1995-2010

Gradska galerija Fonticus, Grožnjan

skupna izložba stripa
Van kvadrata
Strip u Bosni i Hercegovini, 1995 – 2010
od 20.11. 2010. (u 19.00 sati)

Pogledajte galeriju radova!

Autor/selektor projekta: Adnadin Jašarević

Produkcija: Muzej grada Zenice
Izložbu, u prisutnosti gostiju iz BiH i autora projekta Adnadina Jašarevića, predstavlja Eugen Borkovsky.

Razmišljanje o stripu / projektu

Bosanskohercegovački stip u sjenci devete umjetnosti

Bosanskohercegovački strip ne predstavlja danas, stoljeće nakon osvita devete umjetnosti u SAD-u, niti blistavu niti posebnu pojavu. U stvari, ukoliko govorimo o domaćem stripu moramo o njemu govoriti kao kuriozitetu koji se ne uklapa u glavne tokove geneze europskog ili svjetskog stripa. Naša je strip scena desetljećima životarila u sjenci kudikamo moćnijih balkanskih izdanaka, recimo tako, stabla svjetskog stripa, baš poput nedoraslog korova. Za razliku od drugih europskih država, gdje su polovinom prošlog stoljeća izrasle snažne nacionalne strip-škole (francusko-belgijska, talijanska, španjolska, npr.), snažnog izraza i impozantne produkcije, strip u našoj zemlji nikada ne nadrasta individualnost izraženu u djelu usamljenih, skoro endemičnih autora. Tek devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se Bosna i Hercegovina izdvaja iz zajednice južnoslavenskih država domaći se autori bude iz dugogodišnjeg sna: mogli bismo ovu stripovsku pojavu shvatiti kao stvaralačko omasovljenje.
Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, usprkos krajnje nepogodnim okolnostima, domaći umjetnici bave se crtanjem i publiciranjem stripova. U opkoljenom Sarajevu Sabit Hasanbegović izdaje prvo i jedino izdanje stripa “Bosmen”. Ovaj strip nacrtao je Ozren Pavlović inspiriran otporom Bosanaca bezumnoj agresiji, nasilju rušilačkih, bezumnih falangi kojima nije bio stran ni genocid ni kulturocid. Tuzlanski krug crtača istovremeno publicira dva broja strip revije “Komik Roll”, koje zapažamo ne zbog kvaliteta objavljenih radova već zbog činjenice da su objavljeni u ratu kada objektivne okolnosti nisu dopuštale ni pomisao o štampanju stripova. Ratna plejada autora stripa bila bi nepotpuna kada ne bismo spomenuli izvrsnog Milenka Tunjića, čiji je strip “Rat Strip Art” sjajan primjer visprenog tretiranja rata u Bosni i Hercegovini duhovitim potezima kista i više nego satiričnim tekstom.

 


Besir Safarek

Tokom rata u Zenici se dogodio možda najznačajniji korak u procesu rehabilitacije domaćeg stripa. Pod okriljem HO Dom mladih osnovana je prva škola stripa u povijesti Bosne i Hercegovine. Mentor u ovoj neobičnoj školi je crtač Adnadin Jašarević. Desetak godina poslije poneko će pokušati sebi prigrabiti atribut Prvog, kada je o školi stripa riječ. Mislim na Školu stripa osnovanu 2003. u Sarajevu. Međutim, činjenica je da Zenička škola stripa traje od 1994. godine, da je `porodila` nekoliko vrsnih crtača, te ostavila iza sebe čak šesnaest brojeva strip revije “Horostop”, u kojoj su, naravno, objavljivani radovi polaznika škole. Posljednji objavljeni uradak autora okupljenih u Zeničkoj školi stripa je knjiga stripa “ZE Strip”.

Majo Pavlović okuplja grupu sarajevskih crtača stripa i pokreće novu školu crtanja u sklopu Centra za Mlade Gorica… O plodovima njihovog rada ne svjedoče iscrtani albumi, ali mladi crtači potekli iz ove škole objavljuju svoje radove u brojnim novinama ičasopisima, istina najčešće Filip Andronik. Ines Dedović  je jedna od najprobitačnijih mladih autorica – izlagala je stripove na 3. Međunarodnom sajmu stripa u Beogradu. Stanko Gajić, Predrag Ikonić, Milorad  Vicanović i Aleksandar Gaćanović ne samo da su plodni autori, već također i zastupljeni na nekoliko domaćih i međunarodnih kolektivnih izložbi stripa.
Među značajnije poslijeratne izdavačke pothvate ubrajamo Hrapovićev “ABC Strip” (opet!), te, nažalost, kratkotrajno objavljivanje “Mix Comicsa”, koji je uređivao talentirani crtač Ismet Erdić. On je jedan od najproduktivnijih domaćih poslijeratnih autora, koji se ponosi i sa strip albumom iz serijala “Bošnjačka književnost u stripu”. Najkvalitetniji strip-magazin “Noći” objavili su “Dani”. Štampan je samo jedan broj ovog magazina  zahvaljujući nerazumijevanju izdavača i nedostatku recepcije – poslijeratna mladež baš i ne čita stripove. “Noći” je uredio renomirani crtač Senad Mavrić, nesumnjivo jedan od najboljih u Bosni i Hercegovini. Neki od autora koji su debitirali u “Noćima” danas svijetle na nebu domaćeg stripa, Amir Idrizović, Mirsad Agić i Osman Hajdarević.

Životopisi:

Filip Andronik rođen je 1981. u Sarajevu. Ima zvanje likovnog tehničara i čin kaplara/desetara u vojsci (koji se crtač stripova još može time pohvaliti?!). Trudi se živjeti od crtanja stripova ali mu ne ide pa se bavi i grafičkim dizajnom. Radove je objavljivao u magazinima iz Bosne i Hercegovine (Morgan, Urban Bug, Sextaza), Srbije (Šlic) i Hrvatske (Q strip). Pokretač je prvih BH web stranica o stripovima Suzie Q comix.

Faruk Begić rođen je u Zenici. Pohađao Zeničku školu stripa. Ilustracije i stripove objavljivao u strip fanzinu “Horostop”, te u strip reviji “Ze strip”.

Zdravko Cvjetković rođen je u Zenici. Pohađao Zeničku školu stripa. Diplomirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu.  Ilustracije i stripove objavljivao u strip fanzinu “Horostop”, te u strip reviji “Ze strip”. Autor je i koautor nekoliko animiranih filmova.

Ines Dedović rođena je 1987 godine u Sarajevu. Apsolvent je Elektrotehničkog fakulteta, odsjek Automatika i elektronika. Godine 2004 osvojila je u Grčkoj prvo mjesto u kategoriji crtanog filma na "Hellenic Antismoking festival"-u.  Iste godine bila je nominirana u kategoriji  "Newcomer Award"  na Animex – u u Velikoj Britaniji za crtani film "One of these days".  Stripove je izlagala na 3. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2005. godine i na našoj izložbi u februaru 2007

Admir Delić rođen je u Tuzli 1984. gdje je i proveo većinu života. Diplomirani je novinar područne TV i urednik emisije za mlade MMN na kojoj često promovira strip. Stripom se bavi povremeno. Objavio je strip Strongwill zajedno sa Ivicom Sretenovićem, kao scenarist. Povremeno je objavljivao web stripove o Bosanskon ninji. Trenutno radi na objavljivanju svojih stripova u Tuzli. Riječ je o materijalu rađenom duži niz godina koji će svjetlo dana ugledati početkom iduće godine. Član je stripopeke na čijem je sajtu objavljivao svoje kratke stripove s tematikom ninji i super heroja predstavljenih na satiričan način. Njegov način crtanja znatno varira no strip album koji je u pripremi trebao bi ga predstaviti kao zrelog crtača spremnog da se uhvati ukoštac sa najzahtjevnijim scenarijem.

Elvis Dolić je sretan što je živ i zdrav u ova čudna vremena, a radi i živi u Bosni i Hercegovini. Na relaciji Zenica – Sarajevo objavljuje svoje stripove, ilustracije, slike, kolaže, kratke i duge priče, slike, murale i fotografije te muzičke i video radove. Za njega STRIP predstavlja vrhunac umjetničkog izraza jer je dio generacije druge polovine sedamdesetih, generacije odrasle uz pop-art. Već 2 godine uspješno radi na afirmaciji strip culture u regiji kroz Omladinski Program BH Radija 1 sa svojim stripom Untitled -5, koji svake sedmice ide na hiljade elektronskih adresa kao najava programa. Strip „Nenaslovljenih 5“ je ekskluzivno rađen za Omladinski Program Bosansko Hercegovačkog Radia 1. Pored kolektivne izložbe BH strip crtača svoje radove izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u regiji i drugdje te online. Njegov strip o ničijem mačku NMC (No Mans Cat) prvi put objavljen je u Kanadi za Don’t Touch Me strip magazine. NMC je mačak koji traži odgovore na milion egzistencijalnih pitanja koja nas okružuju… pojavljuje se iznenada i kada niko ne očekuje…neuhvatljiv poput sjenke…do sada objavljen za Kanadsko izdanje strip magazina DTM http://donttouchme.ca/ uređenog od strane Nine Bunjevac (cower Alexandar Zograf)… Sada radi na svom prvom velikom albumu SF priče o Baštovaniji.

Edin Durmišević rođen je 1985. godine u Sarajevu. Završio srednju školu primijenjenih umjetnosti, smjer grafička ilustracija knjige. Trenutno studira na ALU u Sarajevu na odsjeku grafika. Bavi se stripom, animacijom, karikaturom i dizajnom. Izlagao u Americi, Švedskoj, Italiji, BiH. Objavljivao radove u mnogim domaćim afirmiranim i neafirmiranim listovima a u jedno i radio ilustracije za neke izdavače. Iza sebe ima i neke animatorske projekte u sklopu studija Neum te crtane filmove realizirane u sklopu tima Neum, a to su „Moja mala vala“, Mostarski letači“ i „Naša posla“.

Aleksandar Gaćanović rođen je 1984. godine u Banjaluci. Student je četvrte godine Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci. Bavi se grafičkim dizajnom i multimedijom. Stripove za sada crta još uvijek iz hobija i ljubavi. Objavljivao u časopisima "Buka", "Glas Kastela", "Pullover" i raznim fanzinima. Učesnik je kolektivnih izložbi u Banjaluci, Palama i Sarajevu.

Stanko Gojić rođen je 1976. godine u Banjaluci. Apsolvent je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, odsjek likovnih umjetnost. Trenutno radi samostalno kao grafički dizajner u studiju " Curanzio ", Osaka, Japan. Radove objavljivao u mnogim časopisima u Banjaluci, Sarajevu, Ljubljani i Beogradu. Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi (Banjaluka, Sarajevo, Beograd, Ljubljana, Osaka , Pale ). Dobitnik prve nagrade na konkursu OSCE BiH na temu " IZBORI 1998 " .

Predrag Ikonić rođen je 1974. godine u Sarajevu. Trenutno živi i radi na Palama. Objavljivao kraće stripove, ilustracije i karikature u časopisima “Madcap” (Ivanić grad), “Gavran” (Virovitica), “Male novine” (Sarajevo), "Bumerang" (Subotica), "Sextaza" (Sarajevo), "Buka" (Banjaluka), "Pressing" (Niš), "Žvrljoskop" (Sarajevo), "Pravnik" (Niš)… Radove je izlagao na izložbama u Leskovcu, Šabcu, Beogradu, Nišu, Palama i u Sarajevu.

Adnadin Jašarević rođen je 1967. godine u Zenici. Radio kao novinar, odnedavno u Muzeju. Autor je knjige eseja o BiH stripu “Deveta umejtnost iz krivog ugla”. Osnovao prvu BiH školu stripa 1995. u Zenici. Stripove objavljivao u fanzinu “Gavran”, “Horostop”, strip-reviji “Ze strip”, novini “Naša riječ”. Ilustrovao nekoliko izdanja almanaha za SF&F almanah “Prometej”, te jednu naslovnicu časopisa “Znak Bosne”, kao i  naslovnice nekoliko knjiga.

Muhamed Kafedžić rođen je u Zenici. Diplomirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Pohađao Zeničku školu stripa. Ilustracije i stripove objavljivao u strip fanzinu “Horostop”.

Besir Maglić rođen je u Zenici. Pohađao Zeničku školu stripa. Ilustracije i stripove objavljivao u strip fanzinu “Horostop”, te u strip reviji “Ze strip”. Objavio strip album “

Majo Pavlović rođen je u Sarajevu 1979. god. Završio je srednju Školu Primijenjenih Umjetnosti kao likovni tehničar za reklamnu grafiku, a zatim i Akademiju Likovnih Umjetnosti na nastavničkom odsjeku. Radi ilustracije za udžbenike i knjige. Objavljivao je u omladinskom magazinu FAN (1996.) i Urban Bug (2005). Trenutno radi kao profesor sarajevske Škole Stripa, koju je osnovao u sklopu Centra za Mlade Gorica. Kontakt: mayo@bih.net.ba.

Biljana Šafaržik rođena je 1977. godine u Zenici. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2003. godine, smjer grafičkog dizajna. Objavila je stripove u „Fan magazinu“ u Sarajevu, „ZE stripu“ i „Horostopu“ iz Zenice. Radila je na animiranom filmu „Kljucanje“ u „Zagreb filmu“ kao i na filmu „Nutcracker and the Mouseking“. Osim grafičkog dizajna bavi se ilustriranjem (za dječje magazine, novine „24 sata“ i dr.) Živi i radi u Zagrebu.

Dejan Šijuk rođen je 1975. godine u Sisku, Hrvatska. Trenutno živi i radi u Banjaluci kao grafički dizajner i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao u časopisima "Žalosna Sveska", "Buka", "Bum", "Mali princ", "Potpis" i mnogim fanzinima. Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi (Banjaluka, Petrinja, Priština, Niš, Beograd , Pale, Sarajevo ). Dobitnik sponzorske nagrade izdavačke kuće " Beli Put " na 4. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2006. godine. Kontakt: shijuk@blic.net.

Milorad Vicanović Maza rođen je 1965. godine u Banjaluci. Živi u Laktašima. Suvlasnik je firmopisačke radnje "ABC design". Stripove i ilustracije objavljivao u časopisima "Glas Srpske", "Prelom", "Žalosna Sveska", "Strip magazin", "Naši dani", "Sirius", "Školarac". Učesnik mnogobrojnih grupnih i samostalnih izložbi (Vinkovci, Banjaluka, Laktaši, Sarajevo, Beograd, Leskovac, Veles, Zagreb, Pale). Dobitnik druge nagrade na IV međunarodnom salonu stripa u Velesu, Makedonija.

Info:

Eugen Borkovsky, voditelj programa Gradske galerije Fonticus

e.mail: eugen.borkovsky@gmail.com

Adnadin jašarević, Muzej grada Zenice
e-mail: zemuzej@bih.net.ba

Akademija-Art.hr
16.11.2010.