Stranci posvuda pa i u Bečkom Židovskom muzeju

 

U bečkom Židovskom muzeju se 24. svibnja ove godine otvara izložba pod nazivom „Stranci svuda – Foreigners Everywhere“

 
Riječ je o izložbi radova iz zbirke bračnog para Pomeranz koja je utemeljena 2007. godine, a okuplja prije sveg radove suvremene židovske kulturne avangarde, počevši od 60-ih godina prošlog stoljeća sve do danas.
 
Zbirka će u bečkom Židovskom muzeju po prvi puta biti predstavljena u većem opsegu, a cilj izložbe je pokazati kako istaknute židovske ličnosti nisu samo doprinijele razvoju bečke kulturne, umjetničke i duhovne scene, nego da su i bile njezini glavni nositelji.
Foto iznad: Hans Peter Feldmann, The red nose double portrait, Todd White


Marina Abramović & Ulay AAA AAA 1970, VBK

Izloženi radove potiču od umjetnika kao što su Marina Abramović, Yael Bartana, Mircea Cantor, Paul Chan, Keren Cytter, Hans-Peter Feldmann, Douglas Gordon, Thomas Hirschhorn, Sigalit Landau, Boris Mikhailov, Ciprian Muresan, Adrian Paci, Joe Scanlan, Markus Schinwald und Rirkrit Tiravanija, Lawrence Weiner te hrvatski umjetnik David Maljković.

David Maljković, koji je rođen u Rijeci 1973. godine, jedan je od najprodornijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije. Školovao se na amsterdamskoj Rijksakademie van beeldende kunsten te je izlagao na bijenalima u Bukureštu, Bussanu, Istanbulu, Tirani, Pragu, Cetinju i Veneciji, a danas živi i radi u Zagrebu.

Ivana Ćosić