Štrajk u zdravstvu od srijede, Ostojić pozvao građane da prate medije

zdravstvo

zdravstvo

U Banskim je dvorima propao i drugi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara

Zdravstveni djelatnici tako u srijedu, 18. rujna, kreću u štrajk. Počinje u 7 sati, a nadaju se odzivu od oko 70% zdravstvenih djelatnika, odnosno njih 42 tisuće.

Sindikati naime danas nisu odustali od svojih zahtjeva. Ministar Rajko Ostojić poručio je nakon pokušaja mirenja da sindikati traže prema principu ‘uzmi ili ostavi’ te da u Vladi na to ne mogu pristati. Kao razlog neuspjelog mirenja naveo je zahtjeve dvaju sidikata koji su tijekom postupka mirenja htjeli potpisati sporazum s učincima kolektivnog ugovora, što, ističe, formalno-pravno nije dopustivo. Ministar poziva na novi krug mirenja, a zatim i pregovora.

Ostojić je pozvao građane da sljedeća dva dana u medijima prate priopćenja ministarstva kojima će dobiti jasne upute o radu bolnica za vrijeme štrajka. Putem medija građani će dobiti brojeve telefona i e-mail adrese kojima se mogu obratiti, rekao je Ostojić novinarima nakon neuspjelog mirenja sa sindikatima, te poručio da je organizacijski u bolnicama sve spremno za rad u vrijeme štrajka.

Štrajk je legitimno pravo, ali za vrijeme štrajka se mora znati red, poručio je.

Došli u – dobroj vjeri

Uoči sastanka čelnik Sindikata liječnika Ivica Babić rekao je da su se odazvali i drugom postupku mirenja kako bi proceduralno ispunili sve obveze koje propisuje zakon te da je štrajk bio neupitan.

‘Dolazimo u dobroj vjeri, ali ako se ne dogovorimo u srijedu, kreće štrajk’, poručio je Babić. ‘Zahtjev koji smo dostavili pri najavi štrajka potpisivanje je kolektivnog ugovora koji će u ime liječnika i medicinskih sestara potpisati naši sindikati, a ne treći sindikat na našu štetu’, dodao je.

‘Sustav je spreman za štrajk’

U slučaju štrajka Ministarstvo zdravlja ima spremne sve krizne stožere, izdane su upute ravnateljima i šefovima odjela kako bi sustav funkcionirao, istaknuo je još prije ministar.

Primijetio je i da je današnje mirenje neuobičajeno. ‘U 20 godina hrvatske države prvi put se na zahtjev sindikata provodi mirenje o istoj stvari dva puta’, rekao je Ostojić i dodao kako su se mirenju odazvali jer žele privesti kraju ovu trakavicu.

Sad se, pak, čini, da bi mirenje moglo biti održano i – treći put.

U drugom postupku mirenja Vlade i sindikata miritelj je bio Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo. Vladu je ponovno predstavljala pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, a oba sindikata predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Prošli postupak mirenja neuspješno je završen 26. kolovoza, nakon čega su Ivica Babić i predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva. (HRT)