Štrajk radnika Slobodne Dalmacije

strajk

strajk

U organizaciji Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i radnika koji su zaposleni u tvrtki Slobodna Dalmacija print d.o.o. započeo je štrajk 7. siječnja ove godine u 6 sati

Razlog štrajka je što poslodavac Slobodne Dalmacije print d.o.o do današnjeg dana nije potpisao kolektivni ugovor na razini poduzeća, a za koji su provedeni dugotrajni kolektivni pregovori, navodi se u današnjem priopćenju radnika Slobodne Dalmacije print d.o.o.

Štrajk ponajprije namjeravaju provoditi u pogonima poslodavca u Dugopolju, no, dodaju, moguće i drugdje, a trajat će do daljnjeg – do ispunjenja zahtjeva ili drukčije odluke.

Ističe se kako je poslodavac izmjenama Pravilnika o radu i individualnih ugovora o radu smanjio razinu prava radnika, te da to namjerava i dalje činiti novom organizacijom odnosno najnovijim izmjenama Pravilnika o radu uz dodatno smanjenje plaća radnika za 20 posto.

Stoga se u štrajku od poslodavca zahtijeva promptni završetak kolektivnih pregovora, te potpis kolektivnog ugovora s razinom prava dogovorenom u prethodno provedenim pregovorima, ali bez daljnjeg umanjenja plaća radnika, naglašava se u priopćenju.

Također se od poslodavca zahtijeva da prihvati vrijednost koeficijenata radnih mjesta kako je to načelno dogovoreno u kolektivnim pregovorima i to bez daljnjeg smanjenja osnovice plaća radnika, te uz konstataciju da je zamrzavanje dodataka za minuli rad privremeno.

Ističe se da su radnici ovog poduzeća sve više uzdrmani dugogodišnjom nebrigom države, vlasnika, prošlih-sadašnjih, nadamo se ne i budućih.

Prema mišljenju radnika tiskara i arak su prepušteni sebi, dok za pozitivno ozračje možemo zahvaliti radnicima i nekolicini ljudi iz Uprave. Nizom krivih poteza, prodajom naših prijeko potrebnih strojeva, lošom organizacijom, patili smo i pate samo radnici. Dovođenjem nedoraslih strateških partnera koji su još više zakomplicirali situaciju pokušavaju izvući iz nas ono malo što je ostalo, kontinuirano smanjujući plaću, čineći mobing, uvodeći razne kodekse ponašanja, stalno mijenjanje Pravilnika o radu, otkazima….samim tim iz nas izbaciti onu goru navedenu rečenicu pitanje ‘Dajte nam strojeve i posao’, stoji u priopćenju. (Foto: kss.sk, HRT)