strajk

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić upozorio je danas da bi se štrajk liječnika i medicinskih sestara, koji u bolničkom sustavu traje već osmi dan, uskoro mogao proširiti i na primarnu zdravstvenu zaštitu

Dva strukovna sindikata u zdravstvu – Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara nisu dobili poziv za nastavak socijalnog dijaloga nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, pa sastanka danas vjerojatno neće biti, rekao je Hini Babić te upozorio da bi se štrajk, ako se uskoro ne iznađe rješenje, mogao proširiti i na primarnu razinu.

O tome će, kaže, sutra raspravljati i glavni štrajkaški odbor liječničkog sindikata. Kao uvjet za prestanak štrajka ističe izlaznu strategiju koju bi dogovorila dva strukovna sindikata (liječnika i medicinskih sestara) s Ministarstvom zdravlja, – i to bez trećeg sindikata (Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS)), koji je, po Babićevim riječima, generator cijeloga spora.

Međutim, po Zakonu o reprezentativnosti odlučujući glas u kolektivnim pregovorima ima sindikat djelatnosti. Konkretno, riječ je baš o tom trećem sindikatu, koji ima 20-ak tisuća članova i ključan je u sklapanju kolektivnog ugovora u zdravstvu. Znamo da bi ministar rado i njih uključio u proces iznalaženja rješenja izlaska iz štrajka, ali mi to ne želimo, poručio je Babić. Ponavlja da štrajk neće prestati dok se ministar ne očituje o prijedlogu kolektivnog ugovora, koji mu je Babićev sindikat dostavio prije više od dva mjeseca. (Foto: Anto Magzan/PIXSELL, tportal.hr/Hina)