Stožer za obranu Vukovara Jadranki Kosor oduzima status počasne građanke

kosor

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara uputio je Gradskom vijeću Vukovara, koje danas održava sjednicu, prijedlog za oduzimanje statusa počasne građanke Vukovara Jadranki Kosor jer je na prošloj sjednici Hrvatskog sabora odbila potpisati zahtjev za uvrštavanje točke “Vukovar mjesto posebnog pijeteta” u dnevni red saborskog zasjedanja.

Stožer u prijedlogu optužuje Jadranku Kosor da je dopustila nasilje vladajućih nad zakonom i žrtvom Vukovara, odbila sastanak svih počasnih građana kako bi pokrenuli dijalog, opstruirala sastanak Stožera sa saborskim klubom kojem pripada i odbila potpisati inicijativu za saborskom raspravom o toj tematici.

U prijedlogu se također “nudi pojašnjenje” za Kosoričine grijehe, pa tako Stožer tvrdi da je ona potpredsjednica instituta IFIMES sa sjedištem u Ljubljani kojem je na čelu Budimir Lončar, počasni predsjednik je Stipe Mesić, a istaknuti član genaral JNA Blagoje Grahovac.

Stožer naziva Lončara “nelustriranim i možda najdugovječnijim savjetnikom predsjednika Republike Hrvatske”, Mesića “nelustriranim predsjednikom Republike Hrvatske u dva mandata”, a Jadranku Kosor nekadašnjom novinarkom “nelustriranog HRT koja je ime stekla prateći prognane i žrtve Domovinskog rata, bivša premijerka i bivša predsjednica nelustriranog HDZ, kao i drugih nelustriranih političkih opcija”.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ Ivan Penava izjavio je Hini kako nije upoznat s tvrdnjama Stožera da je Jadranka Kosor odbila inicijativu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i razgovore sa Stožerom oko toga. U to mi je teško povjerovati s obzirom na njenu povezanost s Vukovarom zbog koje je i dobila status počasne građanke Vukovara, rekao je Penava. No, ako se navodi Stožera pokažu istinitima, HDZ će podržati takav prijedlog i inicirati ga pred Gradskim vijećem, najavio je Penava.

To se uskoro i dogodilo jer je Klub vijećnika HSP Ante Starčević zatražio da se inicijativa za oduzimanje počasne titule Jadranki Kosor uvrsti na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća, a predsjednik toga Kluba vijećnika Igor Gavrić rekao je da će HDZ također podržati tu inicijativu.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP Goran Bošnjak najavio je Hini da njegova stranka neće podržati prijedlog o ukidanju statusa počasne građanke Vukovara Jadranki Kosor. (Jadranka Kosor/PIXSELL, HRT)