Stožer uputio Milanoviću otvoreno pismo

Stozer za obranu hrvatskog Vukovara

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem ocjenjuje da su premijerove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajuće te da svojima istupima vrijeđa dostojanstvo stradalnika i svih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju domovinu

Iako ne navode na koje točno medijske istupe premijera Zorana Milanovića misle, osim što se ističe da su nedavni, iz Stožera upozoravaju kako, iako je rat u Vukovaru formalno završio, nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, što je, ocjenjuju, jedini preduvjet stvarnog mira i zajedničkog života, a ne nasilna realizacija manjinskih prava.

Ali to predsjednik Vlade Republike Hrvatske ne želi ili ne može razumjeti i prihvatiti. Jer, on nema empatije prema majkama koje su izgubile djecu, ne zanimaju ga žene koje su izgubile svoje muževe ili su bile silovane, potpuno je neosjetljiv prema djeci koja su izgubila svoje roditelje. On ne želi na razgovor primiti branitelje okupljene u Stožeru. On nije sudjelovao u ratu. Njemu je obrana Domovine bila daleko od očiju i još dalje od srca”, stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Također se ocjenjuje kako nema nikakve sumnje da svojim medijskim istupima ali i politikom koju provodi, predsjednik Vlade snažno provocira i produbljuje ionako velik i za hrvatsko društvo nemjerljivo važan problem. Stožer je već u više navrata naglasio da kompleksno pitanje službene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru nije samo pitanje prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju srpske, na realizaciju svojih Ustavnim zakonom definiranih prava, nego ono ima puno dublje korijene.

Također se navodi kako Stožer i dalje čvrsto stoji na stajalištu da je “postavljanje dvopismenih natpisa” protuustavno i protuzakonito s čime je upoznao i međunarodne institucije, od Europske komisije do Ujedinjenih naroda. Dodaje se da se pri postavljanju natpisa nije poštivalo službeno nazivlje institucija i ustanova, pa je Ministarstvo unutarnjih poslova postalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u Hrvatskoj ne postoji. (Foto: CROPIX, HRT)