Stotine tisuća korisnika kredita dočekale zakon o kreditiranju

kune novac

Prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju napokon su dočekale stotine tisuća korisnika kredita

Zakonom bi se uredilo da se ugovorena marža banaka ne smije mijenjati, za razliku od kamatne stope, koja bi bila promjenljiva ovisno o kretanju na tržištu. Prihvate li zastupnici taj Vladin prijedlog, građanima koji otplaćuju kredit u švicarskim francima kamate bi mogle biti niže i do 30 posto.

Linić: Ili će se banke korektno ponašati ili ćemo mijenjati zakon pet puta godišnje

U slučaju porasta tečaja valute za više od 20 posto, kamate se neće smjeti mijenjati. Ostat će iste kao na dan sklapanja ugovora. Prema riječima ministra financija Slavka Linića, na taj će način jedan dio rizika neuspješnih valuta ili kredita u rizičnim valutama djelomično pasti na građane, a djelomično na bankarski sustav.

Predlaže se i određivanje maksimalne dopuštene kamatne stope. A ona bi mogla biti samo trećinu viša od prosječne kamatne stope svih valuta.

Udarac bankama bit će i to što će kod promjenjivih kamata njihova marža morati biti fiksna. Pritom ministar poziva građane da ne nasjedaju na obavijesti banaka koje su jednostrano predložile visinu marže.

Zakon bi uskoro trebao proći i drugo saborsko čitanje. Za dužnike u francima njegovo bi prihvaćanje značilo od 10 do 25 posto manje rate. (Foto: Elvir Tabaković/CROPIX, HRT)