Što nas čeka na Supetar Super Film Festivalu?

SSFF2

SSFF2

Najveći otočki filmski festival, Supetar Super Film Festival, održat će se ove godine od 9. do 13. srpnja peti uzastopni put u Supetru na otoku Braču

Tijekom pet slavljeničkih dana posjetiteljima će biti predstavljen bogat filmski, glazbeni i edukativni program.

Međunarodni program festivala i ove godine donosi hrvatske dokumentarne uspješnice, ali i premijere nagrađivanih europskih dokumentaraca iz Španjolske, Rusije, Njemačke, Rumunjske i Škotske. Iz programa festivala izdvajamo dva filma koja su na ovogodišnjem ZagrebDoxu osvojila srca publike i žirija.

Festival će otvoriti film ‘Kak je doma?’ mlade nade hrvatskog dokumentarizma Kaje Šišmanović, koja je već svojim prvim filmom osvojila posebno priznanje žirija na ZagrebDoxu. Kaja će i ove godine posjetiti supetarski festival, na kojem je lani ‘brusila’ svoj talent volontirajući i sudjelujući u filmskoj radionici. Drugi film je ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepćevića, koji je na ZagrebDoxu osvojio nagradu publike. Film je komedija o bračnom posredniku koji je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio spajanju usamljenih srdaca, a na festivalu će ga predstaviti sam redatelj te producentica filma Vanja Jambrović.

Nakon uspješnih partnerstava sa Škotskom, Češkom i Švedskom, ove godine Supetar Super Film Festival kao zemlju gosta predstavlja Srbiju. Osim što su srpski filmovi tematski bliski domaćoj publici, zanimljivi su i stranim gostima koji žele saznati više o složenim društvenim odnosima na Balkanu. S obzirom na to da je publika proteklih godina izvrsno reagirala na srpske filmove, ove godine Festival će predstaviti opsežniji izbor iz recentne srpske dokumentarne produkcije.

Za program ‘Retrospektiva’ filmove je odabrao Đelo Hadžiselimović, a unutar njega bit će predstavljeno pet filmova koji su nastali u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Izdvajamo film ‘Sudbina broja 13’ koji govori o zagrebačkom tramvaju koji je skrivio najtežu nesreću u povijesti, ubio najviše ljudi i najčešće isklizavao iz tračnica. (Tportal.hr)