Što je potrebno za dobar početak veze?

veza

Umjesto očekivanja i maštanja o zajedničkoj kućici u cvijeću, u početku veze treba se opustiti, ne paničariti i uživati u novostvorenim emocioanalnim trenucima

Nova ljubav je uvijek uzbudljiva i puna obećanja, ali prije velikih nada i očekivanja koja se rađaju vrlo brzo u glavama zaljubljenih, važno je razmisliti zašto ni prošle veze nisu završile kako ste se nadali. Zato psiholozi sugeriraju da je važnije od svega uživati u novoj vezi, a ne preuranjeno maštati o vjenčanju, kući, automobilu i djetetu.

– U svakoj vezi postoji različito vrijeme da se počinje shvaćati u kojem smjeru ide taj odnos. Treba se usredotočiti na sadašnjost i jednostavno uživati u vremenu koje provodite zajedno sa svojim partnerom – kaže psiholog Asiphe Ndlela.

U nekoliko prvih tjedana veze javljaju se mnoge dileme kao što je prvi poljubac, mjesta za susrete, vrijeme očekivanja poziva i što učiniti ako poziva ne bude. Najvažnije je na samom početku veze zadržati svoje “ja” što je više moguće.

– Pokušajte zadržati svoj dnevni režim, uključujući odlazak u klubove i teretane te svoje hobije. Ali jedan od najljepših aspekata ovog razdoblja je razbijanje tog režima kako bi pronašli male, ali jake emocionalne trenutke sa svojim partnerom – kaže Ndlela.

Iskrenost od samog početka je najvažnija. Ljudi od početka žele ostaviti dobar dojam i u tome često posežu za malim lažima ili iskrivljavanjem istine. Još jedna velika greška koji mnogi rade je pričanje svoje životne priče na prvom spoju.

– Da bi upoznali jedni druge potrebno je vrijeme. Riskirate da preplašite partnera ako ćete mu odmah sve reći na prvom spoju. Neka sve ide svojim tokom, a okolnosti će vam dati vremena da kažete sve što želite o sebi – kaže Ndlela.

Savjeti za dobar početak

1. Nemojte njuškati nemate li uistinu dobar razlog da mu ne vjerujete. E-mailovi, poruke i razgovori izvađeni iz konteksta izazivaju nepotrebnu ljubomoru.

2. Preskočite igre i budite izravni. Ako vas nešto muči, recite mu to izravno.

3. Budite samouvjereni. Ako imate dobar osjećaj vlastite vrijednosti to će vam pomoći i da budete sigurniji u vašu vezu.

4. Postavite temeljna pravila na početku. Dogovorite odvojeno vrijeme za druženje s prijateljima kako ne bi došlo do nepotrebnih sukoba ukoliko on želi gledati nogomet s prijateljima, a ona izaći s prijateljicama.

5. Ne dopustite da odnos napreduje bez rasprave o glavnim pitanjima, kao što su djeca, vjerske razlike i promjena posla. To može biti mina u budućnosti.

6. Pokazivanje nježnosti vrlo je važno jer ako toga nema pronađite novog partnera.

7. Izbjegavajte beskrajno analiziranje detalja. Ako nosi majicu koja je dar njegove bivše djevojke, to je možda bila jedina čista majica taj dan.

8. Izbjegavajte raspravljati o vezi s paranoičnim prijateljicama. Paranoja je zarazna i prije nego što išta saznate, već ćete sumnjati da vas vara.
Izvor: 24sata.hr