Stević državni prvak u šahu


Đakovčanin Hrvoje Stević novi je šahovski prvak Hrvatske
 
Brzim remijem u posljednjem kolu s najopasnijim suparnikom Ivanom Šarićem osigurao je prvo mjesto, iako je imao isti broj bodova kao mladi Splićanin. Naime, bolji je po prvom dopunskom kriteriju jer je postigao bolji rezultat s igračima iz gornje kuće.
 
U pretposljednjem kolu odlučena je samo jedna partija u kojoj je Zadranin Saša Martinović iskoristio nepreciznu igru Alojzija Jankovića i pobjedom pobjegao sa začelja. Zoran Jovanović propustio je dobitak u topovskoj završnici protiv Zdenka Kožula, ali je zato osvojio titulu kralja remija jer je remizirao u svih 11 partija. Partije Palac – Šarić A. i Zelčić – Brkić završene su brzom podjelom boda, a više borbe bilo je jedino u susretu Jovanić –Kuljašević.
 
Hrvoju Steviću ovo je drugi naslov državnog prvaka, a do njega je došao s tri pobjede i šest remija, uz jedan poraz. Veliko razočarenje priredili su najveći favoriti. Branitelj naslova Mladen Palac završio je na desetom mjestu, a prvi rejting-favorit Zdenko Kožul tek je jedanaesti, pri čemu je pokvario rejting čak za 21 bod. Iako je borbenost sudionika bila zadovoljavajuća, od 66 partija odlučeno ih je samo 19, što iznosi skromnih 29 posto.
 
Rezultati 11. kola: Janković-Martinović 0:1, Palac-Šarić A. remi, Jovanović-Kožul remi, Jovanić-Kuljašević remi, Zelčić-Brkić remi, Stević-Šarić I. remi.
 
Konačan poredak: 1. Stević 6,5 bodova, 2. Šarić I. 6,5 bodova, 3. Brkić 6, 4. Šarić A. 6, 5. Kuljašević 6, 6. Jovanović 5,5, 7. Jovanić 5,5, 8. Janković 5, 9. Martinović 5, 10. Palac 5, 11. Kožul 4,5, 12. Zelčić 4,5 boda.
Izvor: HRT