Stalno vam je hladno? Možda vas muči ovo…

Zima još nije popustila, ali unatoč tome što se odjenete u tri sloja i dalje vam je hladno? Neki zdravstveni problemi gotovo su siguran uzrok zimogroznice…

1. Usporena štitnjača. Osim što hormoni štitnjače povećavaju potrošnju kisika i stvaranje topline, manjak hormona u krvi usporava bazalni metabolizam za oko 40 posto. Stoga ako štitnjača radi usporeno, može vam biti hladnije nego ljudima oko vas. Da biste provjerili stanje štitnjače, potrebno je napraviti dodatne testove, piše RedBook.

2. Nedostaje vam željeza.
 Željezo je neophodno u "prevoženju" kisika do stanica koji onda sudjeluje u stvaranju energije. Nedostatak željeza može biti uzrok stalnog osjećaja hladnoće, a ako stanice ne proizvode dovoljno energije, ne možemo se ni dovoljno ugrijati. Stoga je potrebno u prehranu uključiti više crvenog mesa, graha, jaja i orašastih plodova.
3. Nedovoljno spavate.Ukoliko vam kronično nedostaje noćnog odmora jer idete kasno spavati tijelo će vam biti umorno, a živčani sustav koji sudjeluje u reguliranju tjelesne težine će se poremetiti. Zato, idite spavati na vrijeme.

4. Gljivična infekcija.
 Kandida može izazvati poremećaj u radu mozga koji je povezan s kontroliranjem temperature tijela. Sumnjate li na gljivičnu infekciju, odmah posjetite liječnika, a do tada smanjite unos šećera jer ga kandida obožava.

5. Previše ste mršavi.
 Masno tkivo ima funkciju izolatora, a ne posjedujete li ga dovoljno vjerojatno ćete biti osjetljiviji na hladnoću. Ipak, ne treba pretjerivati i u zimskim mjesecima se utoviti, već pokušajte BMI održavati iznad 18,5 što je granica za normalnu uhranjenost.

6. Pod stresom ste. 
Stalni stres loše djeluje na organizam i slabi ga. Akutni stres može uzrokovati hladna stopala ili dlanove jer pojačava proizvodnju adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žlježdama, a steže krvne žile.
Foto: Health.ninemsn.com.au
Izvor: Vecernji.hr