Srpska pravoslavna crkva se protivi bruxelleskom sporazumu

sinod-sps

sinod-sps

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocijenio je u ponedjeljak da parafiranim sporazumom s Prištinom u Bruxellesu Beograd “posredno i prešutno, ali ipak faktički” priznaje da na Kosovu postoji državna vlast neovisna o državnom ustrojstvu Srbije, a da će za eventualni ulazak u Europsku uniju (EU) konačna cijena biti da Srbija i formalno prizna neovisno Kosovo

“Nema nikakve sumnje u to da će, nakon plaćanja ovako visoke cijene za famozni ‘datum početka pregovora’ i to pregovora s nepoznatim brojem novih uvjeta i s neizvjesnim ishodom, cijena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno priznavanje ‘nezavisnog Kosova’ od Srbije i njezina obveza da ne ometa dobivanje stolice ‘Kosova’ u Ujedinjenim narodima”, istaknuo je Sinod u svom priopćenju na internetskoj stranici SPC.

Sinod ocjenjuje “eufemizmom” navođenje da je parafiran tekst sporazuma “o principima normalizacije odnosa” između “Beograda” i “Prištine”, umjesto “Srbije i Kosova”.

Također, Sinod naglašava kako je “neotklonjiv dojam da se radi o potpunom povlačenju institucionalnog prisustva Srbije na teritoriju njene južne pokrajine”, a samim tim i “o posrednom i prešutnom, ali ipak faktičkom priznavanju postojanja sustava državne vlasti na Kosovu, nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije”.

U vrhu SPC smatraju da je sve otežano pristankom državnog vrha na nesmetani proces eurointegracija ‘thacijevskog’ Kosova te ocijenjuju kako je na djelu “prije čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja našeg vlastitog stoljetnog i, u duhovnom i povijesnom smislu, najvažnijeg teritorija”.

“Nama se čini da bi, u odnosu na ovakav sporazum, i podjela teritorija bila bolje, pravednije i održivije rješenje”, navodi se u priopćenju koje je potpisao patrijarh srpski Irinej.

Sinod SPC je pozvao zastupnike u parlamentu i predsjednika države da odmjere svoju moralnu i povijesnu odgovornost kod odlučivanja o davanju ili uskraćivanju suglasnosti Srbije tom sporazumu. Također je pozvao srpski narod da, bez obzira na to kakva bude odluka državnih institucija, Kosovo zauvijek smatra svojom zemljom, ne sporeći činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj stoljećima žive zajedno sa Srbima.

Srbijanska vlada je ranije u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prihvatila sporazum o načelima normalizacije odnosa s Prištinom, postignut prošlog tjedna u Bruxellesu, a premijer Ivica Dačić je o vladinoj odluci već izvijestio visoku predstavnicu EU Catherine Ashton. O sporazumu će se najkasnije u četvrtak očitovati i srbijanska Skupština te se očekuje dobivanje većinske potpore. Kosovski Srbi najavili su pak za danas su na sjeveru prosvjedni skup nazvan svesrpski sabor, na kojem će, kako je najavljeno, aklamacijom odbaciti bruxelleski sporazum Beograda i Prištine. (Foto: Rts.rs, Izvor: Hina)