SRETAN BOŽIĆ! Božić – najradosniji kršćanski blagdan

Jelka i Jozo Macan, 54 godine u sretnom braku
Božić je rođendan Isusa Krista, najradosniji blagdan u kršćanskom svijetu. Uz Uskrs, to je i glavni kršćanski blagdan, a proglašava da je Sin Božji postao čovjekom: radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s nebesa i utjelovi se
Tim riječima staro kršćansko vjerovanje ispovijeda tu istinu vjere, a novi katekizam Katoličke crkve potvrđuje i danas dvijetisućljetnu vjeru Crkve da je Isus iz Nazareta začet po Duhu Svetom i rođen od Marije Djevice. Dogodilo se to upunini vremena, u vrijeme rimskog cara Augusta, u Betlehemu judejskom. Postao je jedan od ljudi, njima u svemu sličan osim u grijehu, naš povijesni drug i suputnik.
Blagdan Božića stoga je priznavanje Isusova božanstva i čovještva, ali i prvi susret s njime, s njegovim cjelovitim otajstvom. Božić kao ime za taj blagdan ima osobitu ljepotu, čar i osobitu povijest. Pruža poruku o Bogu, ali isto tako poruku o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju te poruke dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.
Iako je božićno slavljenje utemeljeno na biblijskom Božiću i zato svojina svih kršćanskih naroda, u Hrvata je toliko istaknuto da se opravdano govori o hrvatskom Božiću, i to osobito zbog pučkih običaja, posebice jaslica, božićnog žita i drvca i narodnih božićnih pjesama.
Blagdan Božića slavi se jedan dan, ali je blagdanovanje prošireno na pripravu i produženo svetkovanje. Božiću prethode i zatim ga slijede dani osobitog slavljenja. Svi oni čine osobit božićni krug svetkovanja koji počinje adventom — osobito zornicama i danas adventskim vijencem — preko Badnjaka stiže do Božića pa zatim Nove godine i blagdana Bogojavljenja ili Svetih Triju kraljeva i koledanjem s blagoslovom kuća i stanova.
Potrebno je upozoriti na pojavu koja ugrožava istinsko božićevanje danas, a to je komercijalizacija blagdana. Valja izbjeći potrošački odnos prema blagdanima, tj. podređivanje sve božićne priprave trgovini. Vrijeme je da suvremeni vjernici ispravno moderniziraju folklor Božića. Pred nama je i izazov i zadatak: u svjetlu Božića, zauzimajući se za opće ljudske vrednote.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na svetkovinu Božića misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali. Na misi će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović te drugi visoki državni dužnosnici.
Foto: Akademija-Art
Izvor: HRT