Skip to content

Split: Omrčen pozvao Jovanovića da podnese ostavku

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Zdravko Omrčen danas je na konferenciji za novinare zatražio smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog, kako je rekao, prejudiciranja rješenja Prosvjetne inspekcije, bahatog i neodgovornog ponašanja i vrijeđanja svih u Srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, a posebno djece

"Ministar Željko Jovanović očigledno još živi u prošlosti kada se osuđivalo i presuđivalo, vrlo često nevinim ljudima, bez prava na obranu", rekao je Omrčen nezadovoljan kritikama koje je, kako je rekao, ministar uputio roditeljima, djeci i školskom odboru.
Ministar, rekao je Omrčen, raspravlja i kritizira školski odbor koji ima zadatak štititi interese škole. "Optužuje i ravnatelja koji je dužan provoditi odluke školskog odbora. Obrušio se na osnivača, točnije na mene samo zato što osiguravamo materijalno-tehničke uvjete za realizaciju nastave u školama", kazao je Omrčen.
Smjenjivanje ravnatelja i tvrdnje o protuzakonitim aktivnostima Omrčen vidi kao prejudiciranje jer o eventualnoj smjeni ravnatelja ne odlučuje ministar već školski odbor. Omrčen smatra nezakonitim i ministrov zahtjev da se razriješi školski odbor.
"Školski odbor temeljem nalaza Prosvjetne inspekcije, koji se dostavlja Državnoj upravi, raspušta, a državna uprava imenuje Povjerenstvo. Povjerenstvo je zatim zaduženo da u određenom roku raspiše natječaj za ravnatelja, te se formira i novi školski odbor. Mi osnivači u tom školskom odboru imamo svoje predstavnike jednako kao i roditelji, nastavnici i predstavnici sindikata", kazao je Omrčen.
Prema njegovim riječima, on nije mogao napraviti nikakav propust za koji ga ministar optužuje jer mu zakon nije omogućio da napravi propust. "Žalosno je da osnivači nemaju mogućnost donošenja odluka već samo imaju prava i obvezu da uređuje škole", kazao je Omrčen.
"Ministar pokreće otvaranje novih smjerova u školi, a trebao bi znati da taj postupak zahtijeva istu proceduru kao i onaj za odobrenje upisa djece ispod bodovnog praga", naglasio je dodavši da Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport nije dobio nalaz Prosvjetne agencije.

 

Foto: Sl. dalmacija
Akademija-Art
See also  Gradac, najveće mjesto Gornjeg Makarskog primorja