Split – Neostvareni susreti i Čudesni mandarin na početku sezone

Kazališna sezona 2012./2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu započela je 17. listopada, izvedbom baleta Neostvareni susreti i Čudesni mandarin

 
Bile su to premijere tih dvaju kraćih baleta na kazališnoj sceni, jer riječ je o predstavama koja su izvedene u srpnju ove godine, u sklopu 58. splitskog ljeta.  Neostvarene susrete koreografirala je Ljiljana Gvozdenović na glazbeni kolaž iz djela Petra Iljiča Čajkovskog, a Čudesnog mandarina, ekspresionističku obradu istočnjačke priče o čovjekovu odnosu prema dobru i zlu Bele Bartóka, postavio je doajen naše plesne i koreografske scene Milko Šparemblek.
U baletnom je programu predviđen još jedan premijerni naslov koji također čine dvije baletne jednočinke i to Paquita Ludwiga Minkusa u koreografiji Giovannija di Palme te Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija koja će koreografirati Leo Mujić. I operni program Splitu nudi dvije premijere, i to Verdijeva Nabucca, izvedbom kojeg će ravnati maestro Nikša Bareza, a režiju potpisuje talijanski redatelj Ivo Guerra, i Carmen Georgesa Bizeta, koju Opera HNK Split priprema u koprodukciji s talijanskim Teatro Politeama Greco iz Leccea. Dirigent će biti maestro Filippo Zigante, a redatelj Carlo Antonio de Lucia.

Dramski program nudi pet premijernih naslova, od čega tri na velikoj, a dva na maloj sceni. Na velikoj sceni Matko Raguž postavit će Dom Bernarde Albe Federica García Lorce, dramu Peer Gynt Henrika Ibsena režira Goran Golovko, a Dora Ruždjak Podolski komediju Amerikanska jahta u splitskoj luci Milana Begovića. Na maloj će sceni Nenni Delmestre režirati dramu mlade katalonske dramatičarke Marte Buchaca Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet, a Dario Harjaček Jesenju sonatu Ingmara Bergmana.

U koncertnom dijelu programa HNK Split bit će izvedeno pet koncerata na velikoj sceni.

Foto: VL
Izvor: Vecernji.hr