Španjolska neće odustati od kontrola na granici s Gibraltarom

Gibraltar

Gibraltar

Španjolska neće odustati od kontrola na granici s britanskim teritorijem Gibraltara, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru službenom Londonu, koji je najavio da bi mogao pokrenuti pravu akciju protiv Madrida

Govorimo o mjerama, o našim kontrolama koje su legalne, proporcionalne. Obvezni smo to napraviti u sklopu Schengena, jer Gibraltar poput Velike Britanije ne pripada Schengenskom prostoru. Nećemo od njega odustati, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Velika Britanija je najavila da će proučiti mogućnost sudskog postupka protiv Španjolske zbog neproporcionalnih kontrola na granici s britanskim teritorijem Gibraltara. Premijer je razočaran jer Španjolska nije ukinula dodatne kontrole ovog vikenda, naveo je Downing Street ocijenivši da su te kontrole, zbog kojih se stvaraju duge kolone, politički motivirane i potpuno neproporcionalne.

Španjolska je također navela da razmatra mogućnost pokretanja spora s Velikom Britanijom u pogledu Gibraltara pred Ujedinjenim narodima ili Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Najnovije napetosti između Španjolske i britanskog teritorija započele su prije više od dva tjedna nakon što su gibraltarski brodovi počeli odlagati betonske blokove u more u blizini teritorija. Gibraltar je kazao da gradi umjetni greben kako bi povećao riblju populaciju. Španjolska je međutim kazala da će greben blokirati njezine ribarske barke i otežati granične provjere. Španjolska bi pred Ujedinjene narode mogla iznijeti spor s Velikom Britanijom oko Gibraltara, piše španjolski list El Pais pozivajući se na diplomatske izvore. (Foto: Johnny Begeja/The New York Times HRT)