Galerija Oblok, Trg Dragutina Domjanića 6, Sesvete
Sonja Reljanović
Zapisi iz megapolisa – Singapur i Hong Kong
od 11. 03. do 10. 04. 2011.

Zapisi iz megapolisa – Singapur i Hong Kong

Ova izložba je zapis putovanja u dva ogromna grada. Koliko su slični, a koliko različiti iskusili smo u dvanaestak dana šetnje među arhitektonskim čudima modernog megalopolisa koji vrvi ljudima svih rasa. To je iskustvo koje se nakon proživljenog stapa u jedno sjećanje koje postaje život za sebe. Tako su ovi zapisi i memorije postali nešto posebno i samo naše nakon nekog vremena putovanja. Čudno kako proživljeno ovisi o promatraču tj. onome koji proživljava iskustvo. Slike i fotografije su tek mali presjek ovog obiteljskog skustva. Segmenti i fragmenti proživljenog. Sam objekt našeg proživljenog iskustva su gradovi-megalopolisi. Singapur jest vruć, sterilan, multietnički grad u kojem  se zna red, rad i disciplina. Dok je Hong Kong konglomerat ljudi, građevina, kulture, povijesti i kolonijalnog doba i naravno, ogromne svjetske luke. On te asimilira a da to ni ne znaš. Živi dan i noć. Šokira te svojom veličinom, blještavilom, mogućnostima i tamnim zakucima. Ova dva grada su sve što mi, na ovim prostorima, u svojoj zemlji, nemamo. Zato teče stalno čuđenje dok hodaš njegovim ulicama. Kad sam uzela kredu u ruke i stavila ova sjećanja na  papir – ocrtao se unutrašnji grad – megalopolis kojem se ne nazire kraj. On stalno raste kako sjećanja postaju stalnija. Dva grada, različita no u jednom sigurno slična – u nasmiješenom, ljubaznom, znatiželjnom, kosookom i radišnom licu… (Sonja Reljanović)

Sonja Reljanović rođena je u Zagrebu 1967. godine. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski odjel, kod profesora Dolenca, Žapčića, Vuksana i Maleševića. Godine 1987. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički smjer i uči od profesorice Babić te profesora Šiška, Labaša, Kokota i Mire Vuce. Studij nije završila. Nakon obiteljskih obaveza nastavlja sa slikarskim radom.

Autorica je imala tri samostalne izložbe u istom prostoru novozagrebačke Gradske Knjižnice Travno:

– 1998. “Pogledi” (akvarel i kreda),
– 1999. “Isprepleteni otoci” (crtež olovkom i akvarel) i
– 2004. “Zemlja snova” (slike na svili).

Autorica se bavi i ilustracijom. Ilustracije objavljuje u veloluškom godišnjaku “Luško libro” 1997. i 1998. godine. Godine 1997. ilustrira pjesmaricu dalmatinskog pjesnika Ive Barišića Barbe, a 2008. godine sudjeluje sa svojim ilustracijama u velikoj “Dalmatinskoj kuhinji” autora Alde Ivaniševića. Godine 2007. Sonja Reljanović i Nataša Kabalin zajedno izlažu svoje radove na zajedničkoj izložbi “Zov anđela”. Radovi su izloženi u galeriji “Oblok” u Sesvetama. Nataša Kabalin je izlagala anđele u keramici, a Sonja Reljanović slike na svili. Godine 2009. oslikava slikovnicu “Zapetljancije (koje će vam zapetljati jezik)” autorice Marine Balažev. Ta slikovnica je ušla u natječaj za najljepšu slikovnicu Hrvatske na Interliberu 2010. godine. Na izložbi keramičarke Nataše Kabalin 2010. u galerijskom prostoru Volks banke u centru Zagreba, sudjeluje s osam slika iz serije slika na svili “Početak”. Autorica radi i živi s obitelji u Zagrebu, a trenutno se bavi ilustracijom, akvarelom i kredom.

Akademija-Art.hr
28.02.2011.