Smotra folklora Zadarske županije 2013. – Izvješće Stručnog povjerenstva

smotra folklora

smotra folklora

Stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, mr. Ivo Brkić, vanjski suradnik Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i dr. sc. Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, ugodno su iznenađeni dobrim pomacima koji su vidljivi kod mnogih KUD-ova. Ipak, Stručno povjerenstvo mora izdvojii KUD-ove koji će predstavljati glazbenoplesni folklor Zadarske županije na drugim manifestacijama ove vrste u Hrvatskoj. Stoga na najpoznatije smotre folklora idu:

KUU ZORA, otok Olib, VINKOVAČKE JESENI
KUD VINAC, Stankovci, ĐAKOVAČKI VEZOVI
IFS SILBA, otok Silba I KUD LUZARICA, Pridraga, NA NERETVU MISEČINA PALA, Metković

(Napomena: prema propozicijama Smotre folklora u Metkoviću možemo poslati dva KUD-a. Smatramo da dva kulturnoumjetnička društva različita u glazbenoplesnom izričaju mogu odlično predstavljati raznolikost Zadarske županije).

U želji da glazbenoplesni folklor Zadarske županije bude prisutan i na drugim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj odlučili smo povećati broj grupa koje će predstavljati našu Županiju. Tako KUD IVAN GORAN KOVAČIĆ iz Bibinja odlazi na Smotru folklora u Otočac, a muška pjevačka skupina iz KUD-a SIDRAGA,Tinj, koja se izdvaja kvalitetom pjevanja, predložena je za smotru te vrste u Ivanićgradu.

Stručno povjerenstvo posebno pohvaljuje mlade članice AKUD-a Sloga iz Sali sa Dugog otoka zbog njihovog samostalnog nastupa jer na taj način potiču svoju generaciju da upoznaje, zavoli i prenosi glazbenoplesni folklor svojih sredina.

Želja nam je da se svaki KUD razvija najbolje što može i da uživa u upoznavanju i prenošenju svoje baštine što je, uz kvalitetno druženje, osnovni cilj njihovog djelovanja. (Foto: tzzadar.hr)