Smjer 20 ‘uzvraća udarac’ Planu 21Na Plan 21 Kukuriku koalicije, HDZ uzvraća svojim gospoodarskim programom – Smjerom 20. Riječ je o 20 točaka, koji je danas djelomično predstavljen javnosti
 
Okosnica su mu brojne porezne olakšice i poticaji za građane, a poduzetnicima i investitorima ponudit će učinkovitu i brzu administraciju.

Smanjivanje najviše stope poreza na dohodak, uvođenje poreznih olakšica na različite oblike štednje manji proračunski deficit, razni poticaji za građane ali i za učenike, neke su od 20 točaka gospodarskog programa HDZ-a kojeg je kreirao Đuro Njavro, osnivač i dekan Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment.

Karamarkov tim protivi se uvođenju poreza na imovinu te privatizaciji Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizaciji autocesta. Potencijal za jačanje gospodarstva HDZ vidi u iseljenim Hrvatima koje poziva na ulaganja, kupnju zemlje i stanova. 

Koliko se ozbiljno računa na dijasporu pokazuje i namjera osnivanja svojevrsnog ministarstva povratka, uz jasan poziv dijaspori da djecu šalje na školovanje u RH kao i da planiraju umirovljenje u starom kraju.

HDZ će objaviti taj program u iduća dva tjedna, a nakon objave bit će dan i građanima na uvid te na javnu raspravu. Iz smjernica se vidi da gospodarska rješenja za Hrvatsku HDZ vidi u funkcioniranju tzv. tržišno-socijalnog gospodarstva po uzoru na njemački model koji provodi Angela Merkel.

Program predviđa porezne poticaje za mirovinsku štednju i dopunska zdravstvena osiguranja te za životna osiguranja i kredite za školovanje djece. HDZ će vratiti i državne potpore za stambene kredite za mlade obitelji te povećati poticaje za stambenu štednju.

Promjenu bi HDZ uveo i u poticanje stranih investicija, tako da će primarno stimulirati one koji ulažu u proizvodnju za izvoz i donose nove tehnologije. Na problem nezaposlenosti misle udariti novim olakšicama poduzetnicima koji zaposle početnike i starije.

Drugi veliki zaokret koji HDZ nudi kao rješenje jest promjena Čačićeva koncepta u kojem država postaje glavna karika gospodarstva i najvažniji poduzetnik, posebice u pogledu investicija. HDZ u smjernicama kaže da je zadaća države osigurati dobru organiziranost administracije koja mora odlučivati brzo kako bi poduzetnici mogli početi ekonomski uzlet.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Izvor: HRT