Smjene u kineskoj vojsci

Kina je u utorak objavila promjene u vojnom vrhu, nekoliko tjedana uoči sličnih promjena koje će se dogoditi u vrhu države

General Ma Xiaotian (63) imenovan je zapovjednikom zračnih snaga umjesto generala Xu Qilianga (62) objavila je državna televizija.
Od cijelog vrha kineske vojske general Ma je najprisutniji u javnosti, često nastupa na forumima u inozemstvu a vodio je i razgovore s američkim vojnim dužnosnicima o izgradnji povjerenja između Pekinga i Washingtona.
U priopćenju se ne navodi ništa o tome kamo nakon smjene ide general Xu. Kineska vlada u pravilu ne komentira smjene i prelaske na novu dužnost najviših političara i vojnih časnika prije nego što se smjene i dogode.
Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, kaže da će Xu vrlo vjerojatno postati jedan od dva potpredsjednika Centralne vojne komisije. Komisija ima osam članova a na čelu joj je prvi čovjek Komunističke partije Kine, predsjednik države Hu Jintao.
S obzirom da Xu dolazi iz ratnog zrakoplovstva vjeruje se da bi on u komisiji mogao zastupati stajališta tog roda vojske, uključujući i potporu razvoju autohtonog "nevidljivog" lovačkog zrakoplova.
Očekuje se da će Hu odstupiti s dužnosti generalnog sekretara KP Kine na partijskom kongresu koji počinje 8. listopada, a s mjesta predsjednika na idućoj godišnjoj sjednici parlamenta u ožujku 2013. Oba mjesta će preuzeti Xi Jinping.
Međutim neki vojni izvori i analitičari ne slažu se oko toga hoće li Hu slijediti primjer Jianga Zemina koji je još dvije godine nakon odlaska s dužnosti predsjednika nastavio voditi vojnu komisiju.
Hu (69) nije javno objavio planove o tome što će raditi nakon povlačenja s dužnosti. Kineski dužnosnici često nastoje sačuvati utjecaj i nakon "umirovljenja" kako bi spriječili da im se osvete oni kojima su se zamjerili za vrijeme njihove vladavine.
Pod vladavinom Hua kineska vojska, najmnogoljudnija na svijetu sa 2,3 milijuna pripadnika, doživjela je bitnu modernizaciju.