Smiljka Franjić i Alan Matuka: Putovanje kroz vrijeme

1

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

Smiljka Franjić, umjetnički unikatni nakit

Alan Matuka, fotografije

Putovanje kroz vrijeme

od 28. 06. (u 19.00 sati) do 09. 07. 2012.
U četvrtak, 28. lipnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu otvara se izložba „Putovanje kroz vrijeme“ autorice nakita Smiljke Franjić i fotografa Alana Matuke.
Smiljka Franjić izložiti će nakit od srebra i fosilnog hrasta, a Alan Matuka fotografsku interpretaciju njenih radova. Riječ je o radovima nastalima u proteklih 10 godina koji se mogu grupirati u tri cjeline, nadahnute trima povijesnim razdobljima:
  prapovijesnim neolitikom – nakit sa stiliziranim i predimenzioniranim motivima dijelova divljih životinja (u skladu s drevnim vjerovanjem da čovjek dobiva snagu životinje čiji zub, kost i pero nosi);
 nakit nadahnut vremenom žalovanja kraljice Viktorije  (vrijeme prve uporabe fosilnog drva u izradi nakita, zbog njegove crne boje) – klasični nakit od crnog, fosilnog drva, pravilnih linija i jednostavnog ritma, s ponekim srebrnim detaljem;
 suvremeni skulpturalan nakit sa srebrnim detaljima (nakit budućnosti)
„Autorica, permanentno posvećena trajanju jedne vrste drveta milenijima potopljenog u vodu, nesklona je napuštanju materijala koji ju je pitao. To je postalo njena stalna opsesija. Izbor materijala govori o njenom opusu tako da je postala prepoznatljiva svojom ustrajnošću. Oblikovanjem jedino opstaje još čvršće ukopana u iskonsko okivanje, do urastanja u materijalnu egzistenciju okamenjenog hrasta. Ranije elegantne kontraste u svijetlom srebru zamjenjuju robusniji oklopi od bakra. Je li to korak unatrag u vremenskom nizu kojim se svjedoči o trajanju? (Snažnim klinom – do nepomičnosti). Pokret je prisutan jedino u zamahu koji je ostao u zraku. Pretvoren. U znaku katanca. Okovan ili pretvoren u oplatu, on služi, iako posjeduje otmjenost visokodostojanstvenika. Svojom crninom. Ova crnina nije mračna nego je znak moći. Moć je imanentna hrastu i to je jedino što nije izgubio svojom preobrazbom. Zadatak je time ispunjen. Ne izgubiti ono osnovno a preoblikovati – odlika je poznavaoca koji dodaje vrijednost.“ (Lazer Rok Lumezi, iz predgovora)

Smiljka Franjić rođena je 1963. g. u Zagrebu. Godine 1984. diplomirala je pedagogijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. završila je tečaj oblikovanja srebra u Otvorenom atelieru Lumezi. Od 2011. godine članica je ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina. Iza sebe ima 5 samostalnih izložbi, te više skupnih. Živi u Zagrebu.

Alan Matuka rođen je 1966. u Zagrebu. Godine 1993. završava A stupanj, smjer fotografije na London College of Printing, a 1995. otvara vlastiti studio u Londonu. Sredinom 2001. vraća se u Zagreb, gdje otvara fotografski studio i nastavlja umjetnički i komercijalni rad. Lista klijenata obuhvaća internacionalne reklamne i dizajn agencije, izdavačke kuće te klijente iz glazbene industrije. Održao do sada 12 samostalnih izložbi. Član Royal Photographic Society of Great Britain, ULUPUH-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.


Maša Štrbac

Akademija-Art