‘Smanjite poreze, dajte privatnom sektoru na važnosti’

Svjetska banka u Hrvatskoj će od 2014. do 2017. biti usredotočena na tri glavna područja suradnje, a to su potpora makroekonomskoj održivosti, provedbi strukturnih reformi i maksimizaciji koristi od članstva u EU-u
 
Najavio je to voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm, koji je članovima saborskih odbora za financije i gospodarstvo predstavio prijedlog strategije partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom od 2014. do 2017.
Hahm je upozorio da je Hrvatska već četvrtu godinu u recesiji s neizvjesnim oporavkom te da joj sada treba intenzivno fiskalno prilagođavanje koje, međutim, nije predviđeno proračunom za 2013. Hahm je rekao da je vanjski dug i dalje visok, iako je deficit tekućeg računa smanjen. Istovremeno raste nezaposlenost, stopa aktivnosti stanovništva se smanjuje, a konkurentnost gospodarstva i cijele države pada.
Istaknuo je da Hrvatska mora stvoriti okruženje pogodno za otvaranje novih radnih mjesta, pri čemu u prvom redu treba poboljšati učinkovitost javne birokracije, smanjiti korupciju, poboljšati pristup financiranju i olabaviti restriktivnu radnu regulativu. Hrvatska, prema njegovim riječima, očajnički treba gospodarski rast koji treba doći iz privatnog sektora čija važnost nije dovoljno prepoznata.

Foto: Nel Pavletić/PIXSEL
Izvor: HRT