Slovensko veleposlanstvo: Erjavec ne prijeti


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nije prijetio Hrvatskoj da neće ući u Europsku uniju ako se ne riješi problem Ljubljanske banke, nego je zabrinut da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne uđe u Uniju 1. srpnja, a moguće i nikada, priopćilo je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu

Reagirajući na napise u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, veleposlanstvo ističe da je ministar nedavno na slovenskoj televiziji potvrdio kako će učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u EU jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpnja kao ciljani datum, moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne uđe u Uniju. 

Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da se u Sloveniji raspišu prijevremeni izbori, a parlament raspusti pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti, navodi se u priopćenju. 

Uz to, postoje dodatne nejasnosti i o tome što bi se u tom slučaju točno dogodilo odnosno kakve bi bile pravne, političke pa i financijske posljedice, kako za EU tako i za Hrvatsku. Nije isključena ni mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku, kažu iz slovenskog veleposlanstva.

Slovenci ističu da je Erjavec bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice te da su tobožnje prijetnje interpretacija medija.

Slovenski socijaldemokrati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Slovenski Socijalni demokrati (SD) ocijenili su danas da je sadašnju krizu u slovenskoj politici moguće riješiti samo novim izborima, ali se zauzimaju da sadašnji sastav parlamenta svakako ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om u predviđenom roku.

Do lipnja treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, a prioriteti su još promjena ustavnih odredaba o referendumu te reforma tržišta rada, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Igor Lukšič, govoreći u povodu klauzure stranke na kojoj je razmatrana politička situacija u državi.

Izvor: HRT