Slovenski mediji: Janša praktički preuzima MVP


Odluka slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovaračkog procesa s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci povuče Karla Erjavca koji je i dalje  nominalno ministar vanjskih poslova, u Sloveniji je popraćena različitim komentarima
 
Umirovljeni diplomat Peter Toš rekao je za Slovensku televiziju da je ta odluka iznenađujuća i da je shvaća kao premijerovu kaznu Erjavcu, iako je ustrajno i dobro vodio pregovore o Ljubljanskoj banci, inzistirajući da je to dio sukcesije bivše Jugoslavije.
 
Janša je nakon odlaska Građanske liste (GL) iz vladajuće koalicije privremeno preuzeo poslove ministra financija, a sada praktično preuzima i ministarstvo vanjskih poslova, kritički procjenjuje Janšin potez ljubljansko DeloA, to je za normalnu državu s razvijenim demokratskim standardima ne samo nevjerodostojno nego i apsurdno, navodi se u komentaru.
 
Mariborski list Večer u komentaru svog današnjeg broja, naprotiv, tvrdi da Janšin potez, zbog skorog odlaska Erjavca iz vlade i razlika koje su nedavno isplivale između njega i premijera, nije bio neočekivan te da Janša dogovorom za sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem ulazi u priču koju je Erjavec s hrvatskom ministricom već skoro priveo sretnom kraju. No, problematično je, ocjenjuje mariborski list, što je Janša susret s Milanovićem dogovorio tek za 10. idućeg mjeseca, čime se gubi vrijeme s obzirom na urgentnost da se riješi pitanjekoje blokira hrvatski ulazak u Europsku uniju.
 
Iz komentara koji je objavio novinar Dejan Steinbuch u listu Finance, a riječ je o kolumnistu portala slovenskog Telekoma bliskog vladinim izvorima, može se naslutiti nastojanje da se malo kasnijim sastankom dobije na vremenu za učvršćivanje slovenske pregovaračke pozicije. Iz komentara se može naslutiti razmišljanje kako je Erjavec javnim isticanjem da bi Slovenija mogla zaustaviti hrvatski ulazak u EU s 1. srpnja i tako dugoročno dovesti u pitanje dobre odnose sa susjednom državom i da on to ne želi primiti na svoja pleća pomalo živcirao premijera.
 
Steinbuch tvrdi da je Slovenija u Europskoj uniji s premalom težinom da bi mogla sama zaustaviti članstvo Hrvatske u uniji. No, dodaje, to bi se moglo dogoditi kada izvješće o monitoringu, odnosno spremnosti Hrvatske za članstvo, ne bi bilo pozitivno ili kada bi tako zaključila neka velika članica EU-a.
Foto: Reporter.si
Izvor: HRT