Slovenska vlada ratificirala memorandum

vlada rs

vlada rs

Slovenska vlada je uredbom ratificirala memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade, koji su u ponedjeljak u Mokricama potpisali premijeri Zoran Milanović i Janez Janša

Vlada je potvrdila prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora s EU i uputila ga u parlamentarnu proceduru, rekao je na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice slovenske vlade njezin glasnogovornikAnže Logar.

Uredba kojom se ratificira memorandum o suglasnosti o pitanju Ljubljanske banke i ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora bit će objavljena u službenom listu, a stupit će na snagu kad Slovenija i Hrvatska jedna drugu diplomatskim putem izvijeste da su memorandum ratificirale obje strane.

Na slovenskoj strani su za provođenje memoranduma ovlašteni ministarstvo financija, ministarstvo vanjskih poslova te visoki predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije.

Slovenija je postupak ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora s EU-om uvjetovala rješenjem pitanja Ljubljanske banke, što je riješeno memorandumom dviju vlada.

Premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak u Mokricama nakon njegova potpisivanja da bi slovenski parlament, s obzirom na visok stupanj političke suglasnosti koja je postignuta u svim parlamentarnim strankama, hrvatski pristupni ugovor mogao ratificirati do kraja ovog mjeseca. Za ratifikaciju je potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja 90 zastupnika, koliko ih je u parlamentu.

Izvor: HRT