Skip to content

Slovačka nacionalizira privatne tvrtke: Sredstva idu zdravstvenom sektoru

Slovački premijer Robert Fico rekao je u srijedu da razmišlja o nacionaliziranju dviju privatnih osiguravajućih tvrtki kako bi uspostavio režim baziran na jedinstvenom javnom osiguranju
"Bilo bi mi draže da s dva privatna zdravstvena osiguravatelja postignemo dogovor, ali se ne libim reći da bi i eksproprijacija bila jedan od legitimnih načina", rekao je šef vlade novinarima u Bratislavi.
"Privatne osiguravajuće tvrtke morat će napustiti slovačko tržište", ustvrdioje predsjednik socijaldemokratske stranke Smer-SD i dodao da bi vrijednost dviju tvrtki trebao odrediti međunarodni revizor.
Privatni osiguravatelji Dovera, čiji je većinski vlasnik slovačka tvrtka Penta i Union Insurance, u vlasništvu nizozemske tvrtke Eureko, zajedno imaju 1,8 milijun klijenata, a prva osiguravajuća kuća te zemlje s 5,4 milijuna stanovnika je državna tvrtka VsZP.
"Slovačkom zdravstvenom sustavu kronično nedostaje novca, a privatni osiguravatelji ostvaruju dobitak na temelju državnog novca", rekao je Fico, koji želi da se sredstva usmjere pružateljima zdravstvenih usluga.
Slovačka je članica EU od 2004. a pridružila se eurozoni u siječnju 2009.

Foto: Radkost.com
Izvor: Hina

Akademija-Art