Slavonski gradovi Austrijancima moraju platiti štetu od 50 mil. kn


 
Izgubljeni spor
 

Austrijanci su tužili Javnu ustanovu ZOIS zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada
 

Čak 50 milijuna kuna odštete morat će austrijskim tvrtkama Strabag&Saubermacher isplatiti gradovi osnivači Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), Osijek, Beli Manastir, Županja, Vukovar i Vinkovci, a zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu kod Osijeka. Pravorijek je to arbitražnog suda u Parizu na kojemu su Austrijanci 2010. godine pokrenuli postupak kojim od ZOIS-a traže odštetu od 6,5 milijuna eura.
 
Ugovor o gradnji, inače, raskinut je još 2009. godine, i to na temelju argumenta da građevinska dozvola za odlagalište nakon isteka svih rokova ugovora nije dobivena. Austrijanci su tužili i tražili odštetu za predtroškove, naknadu na ime postupka ishođenja građevinske dozvole te naknadu na ime izgubljene dobiti.

– Spor smo izgubili, više riječi bit će u utorak na konferenciji za novinare, nakon što održimo sjednicu Upravnog vijeća ZOIS-a – kazao je v.d. ravnatelja Javne ustanove Milan Kamenko, inače i pročelnik osječkog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i promet.

Inače, Javnoj je ustanovi ovo već druga izgubljena arbitraža u istom sporu sa Strabagom &Saubermacherom. Arbitražni sud u Zagrebu je lani odlučio da se konzultantskoj tvrtki Quantum mora isplatiti dvije trećine potraživanog iznosa, odnosno oko 300.000 eura.
Najveći dio odštete izgubljenog spora teškog 50 milijuna kuna snosit će, pak, Grad Osijek koji u Javnoj ustanovi Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije ima 43 posto udjela.
– Još jedan u mozaiku problema koji ćemo morati riješiti – komentirao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji također čeka izvješće s Upravnog vijeća ZOIS-a i odluku što dalje – ići u postupak osporavanja ili prihvatiti presudu.

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Akademija-Art