Skip to content

Slavonski Brod – U Galeriji Goll Toni Franović

Toni Franović je slikar žive međunarodne aktivnosti

Posljednjih godina jedan od najpopularnijih i najprisutnijih hrvatskih slikara u svjetskim galerijama zasigurno je zagrebački akademski slikar Toni Franović.

Prepoznat je kao osebujni kolorist koji se ubraja se među slikare koji je razvio živu međunarodnu aktivnost. Tako ima više samostalnih izložbi u inozemstvu, i to od SAD preko Turske do Češke i Izraela, nego u Hrvatskoj. Kao umjetnik zainteresiran je ne samo za štafelajno slikarstvo, nego i za oblikovanje primjerice metala i stakla, Franović se ostvaruje i u raznim drugim likovnim područjima, pa preuzima i opremanje sakralnih prostora, napose onih iz židovske religije i baštine. Njegovi značajniji umjetnički zahvati na javnim objektima uključuju centralnu zgradu Name u Zagrebu (1998.), interijer zgrade Židovske općine u Zagrebu (1992.) i sinagoge u Osijeku (1999.), Or Kodeš židovski centar u Chevy Chase, Maryland (2001/2002), Oxnam crkvu, Washington D.C. (1995.), WUJS Institute, Arad Izrael (1993.), eksterijer prodajnog centra Podravke, Koprivnica (1999.). Djela Tonija Franovića mogu se naći u javnim i privatnim zbirkama u Europi i Sjedinjenim Državama, uključujući i američko Državno tajništvo, Svjetsku banku u Washingtonu, zatim jednu crkvu i jednu sinagogu, također u Washingtonu te kolekciju u Milwaukeeju. Franović je trenutno angažiranu New Century Artists Gallery u New Yorku.

Franovićevo židovsko kulturno nasljeđe i rimokatolička tradicija koja je uvelike prisutna u njegovim slikama u ovim danima pred Uskrs svakako će zadovoljiti probirljivo oko slikarskih zaljubljenika Slavonije i Slavonskoga Broda. Odabrani citat koji umjesto predgovora najbolje govori o samom autoru:

"Napolju je topla mediteranska noć, a X vidi kako provejavaju krupne snežne pahulje i čuje u tišini istanbulske noći rzanje kozačkih konja.Onda ugleda oficira kako na trenutak spusti kraj sebe knjigu , držeći kažiprst između stranica. (Eto, gospodo, kakav moral oni propovedaju.").U pauzi koja je nastala, ordonans strese rukom šatorsko krilo.Gospodin X oseti kako mu sneg kliznu u rukav šinjela. Njegov mamurluk odjednom nestade. "(::::) — Danilo Kiš , " Enciklopedija Mrtvih"

Za brodske ljubitelje umjetnosti Galerija Goll priredila je izložbu 26 djela Tonija Franovića koji će biti izloženi u Galeriji Goll u vremenu od 27. ožujka do 20. travnja 2012.godine.Posjetitelji će moći kupiti monografiju po vrlo popularnoj cijeni od 30 kn, te dio radova. Izložbu će otvoriti savjetnik ministra turizma Republike Hrvatske g. Ivo Bašić  27.ožujka 2012. godine u 19 h Ul.Matije Mesića 51. Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbu jednog od najvećih slikara Hrvatske srednje generacije.

Tomislav Lukić

Akademija-Art

Optimized by Optimole