Sjeverna Koreja proslavila rođendan svojeg osnivača

North-Koreans-offer-flower

North-Koreans-offer-flower

Sjeverna Koreja proslavila je 101. rođendan svojeg osnivača Kim Il-sunga festivalom cvijeća, a napetosti na poluotoku i dalje ne popuštaju

Sjeverna Koreja već tjednima prijeti da će napasti SAD, Južnu Koreju i Japan nakon što su joj nametnute nove snakcije kao odgovor na njezin posljednji nuklearni pokus u veljači.

SAD je ponudio razgovore, ali pod uvjetom da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih ambicija. Sjeverna Koreja smatra svoje nuklearno oružje “dragocjenim mačem” i rekla je da ne namjerava nikada od njega odustati.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je na oprezu zbog mogućeg lansiranja sjevernokorejske rakete na Dan sunca, datum na koji je rođen osnivač države Kim Il-sung, iako su se ta strahovanja pokazala neopravdanima budući da je taj dan prošao.

U Pyongyangu, sjevernokorejskoj prijestolnici, rođendan osnivača obilježen je festivalom cvijeća nazvanom po Kimu, djedu nepredvidljivog novog čelnika Kim Jong-una. Za razliku od prijašnjih dana, kada su sjevernokorejski državni mediji objavljivali tirade protiv neprijatelja, uključujući prijetnje nuklearnim ratom, u ponedjeljak se nisu spominjale pripreme za sukob. (Foto. Newshopper.sulekha.com, Izvor: Hrt.hr)