Skip to content

‘Sjeme novog zla više nikad ne smije klijati’

josipovic

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Ivo Josipović poručio je danas kako treba uvažavati sve žrtve totalitarizama, ratova i mržnje kako iz njihovih humaka ne bi klijalo sjeme zla

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

‘Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla’, napisao je Jospović na Facebooku. Ustvrdio je kako prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti.

Josipović je naveo da se, obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo svih žrtava totalitarizma, kao i žrtava ratova širom svijeta, jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovu životu. ‘Svjesni smo kako iskrenog pomirenja i oprosta nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i sućuti prema svim nevinim žrtvama’, napisao je Predsjednik, poručivši kako osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama te čuvati mir, demokraciju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti. (Foto: Ranko Suvar/CROPIX, HRT)

See also  Održan prvi Nacionalni Hod za život