Sjednica Vlade o prometu gotovinom

Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati konačni prijedlog zakona o fiskalizaciji, kojim želi uvesti red u poslovanje gotovinom. Ministar financija Slavko Linić poručuje da država neće imati milosti prema onima koji je varaju lažiranjem prihoda
Prema riječima ministra financija Slavka Linića, Vlada smatra da će od uvođenja fiskalnih blagajni iduće godine proračun ostvariti prihode od najmanje 600 milijuna kuna. Fiskalne blagajne trebale bi omogućiti obračun sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu. 

Prijavljeni dnevni prihodi od 200 do 400 kuna ne govore o siromaštvu nekih ugostitelja, nego o poreznoj evaziji, a to ćemo onemogućiti fiskalizacijom i najžešćim mjerama, oduzimanjem prava na rad i zatvaranjem objekata, najavio je Linić. Odbacio je tvrdnje da uvođenje fiskalnih blagajni ugostiteljima donosi trošak od čak 10.000 kuna. Ako poduzetnik ne može potrošiti tri do četiri tisuće kuna za uvođenje novog sustava, onda nije poduzetnik nego mu treba socijalna pomoć, kaže Linić. 

Na dnevnom redu je i odluka o drugom krugu prodaje dionica Društva Badel 1862 d.d. kojim se zadužuje Agencija za upravljanje državnom imovinom da ponuditeljima koji su dostavili pismo namjere za kupnju dionica Društva uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 2.065.828 dionica u vlasništvu RH, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 206.582.800 kuna, što čini 65,84% temeljnog kapitala Društva. 

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Stečajnog zakona te izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima se predlaže smanjivanje broja članova Vijeća Agencije za elektroničke medije sa sedam na pet članova. 

Vlada će razmotriti i izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija kojima se uz ostalo, zbog veće efikasnosti rada, predlaže ustrojavanje sektora za strategiju i razvoj te sektora za servis poreznim obveznicima u Središnjem uredu Porezne uprave kao i ureda za velike porezne obveznike sa sjedištem u Zagrebu.

Foto: Pixsell