Skip to content

Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

leko

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, održavaju se komemoracije za sve žrtve stradale u jami Jazovki pokraj Žumberka i u koncentracijskom logoru Jadovnu pokraj Gospića

Na komemoracijama su i predsjednik Sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, predstavnici diplomatskog zbora te mnogih udruga

Ovo je povijesni sat sjećanja, za razvoj i čuvanje vrijednosti koje nudi demokracija, rekao je Leko. Upitan hoće li dolazak na Jazovku postati tradicija, odgovorio je kako se zalaže za pronalaženje jednog mjesta gdje će se obilježavati sjećanje na sve žrtve. Nakon 70 godina došli smo se pokloniti nevinim žrtvama na Jazovki i u Jadovnom, rekao je ministar Matić, koji je i predsjednik vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava II. svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja. Istaknuo je i da su to dva simbola koja su svih godina duboko dijelila Hrvatsku. Napomenuo je i kako to žele obilježiti sa povjesno-humanitarne strane, a daljnja istraživanja tko je i zašto počinio zločine spadaju u poslove Državnog odvjetništva i policije.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je da treba poštovati sve žrtve totalitarizama, ratova i mržnje kako iz njihovih humaka ne bi klijalo sjeme zla. ‘Ahmići, Blajburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na tom strašnom i predugom popisu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla’, napisao je Jospović na Facebooku. Ustvrdio je da prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti i biti odgovorni prema budućnosti.

HDZ je osudio sve povijesne totalitarizme. I nacizam i fašizam i komunizam nanosili su isto zlo, od kojega se možemo odijeliti samo oprostom i pomirbom, ističu u HDZ-u. Sa konferencije za novinare poručili su kako aktualna vlast ima dvostruke kriterije kada je riječ o priznavanju žrtava totalitarnih režima. Posebno su osudili ukidanje saborske komemoracije u Bleiburgu te pozvali da se ta odluka preispita.

See also  Josipović: nije bilo seksističke primjedbe prema K. Grabar Kitarović već njezine tehnike

Pod parolom ‘Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota’, danas su članovi građanske inicijative ‘Krug za trg’ sa zagrebačkog Trga maršala Tita uputili zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga u Kazališni trg. Žrtve ne žele da ih se stopi skupa. Sjećanja trebaju teći paralelno. Njegovanje sjećanja na žrtve, međusobno uvažavanje, to je ono što će donijeti mir i pridonijeti većoj demokratskoj kulturi u Europi. Promjena imena ovoga trga bit će prilog takvoj jednoj novoj kulturi sjećanja, istaknula je na konferenciji za novinare koordinatorica inicijative Kruga za trg Maja Runje.

U organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD) i Udruge hrvatski domobran (UHD) jučer je u Metkoviću počeo dvodnevni program obilježavanja 23. kolovoza. Središnja svečanost bit će danas, a počet će otkrivanjem spomen-obilježja 11 žrtava jugokomunističkog zločina u mjestu Šiljegi-Nova Sela pokraj Metkovića. Nakon toga bit će služena misa zadušnica koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić. (Foto: Igor Kralj/PIXSELL, HRT)