Sjaj zadarskoga zlata

U povodu Dana Grada Zadra u Gradskoj loži Zadar i Arheološkom muzeju Zadar obilježena 45. godišnjica umjetničkog djelovanja Tomislava Marijana Bilosnića predstavljanjem 22 knjige povjesnica ovog autora

Pogledajte naslovnice 22 povjesnice!
U Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar i Arheološkom muzeju Zadar, a u povodu Dana Grada Zadar i blagdana Svetog Krševana, te 180. godina Arheološkog muzeja Zadar, obilježena je 45. godišnjice umjetničkog djelovanja poznatog  hrvatskog književnika, publicista, slikara i fotografa Tomislava Marijan Bilosnića. Pred mnogobrojnom publikom u obje predstave predstavljene su Bilosnićeve povjesnice iz njegovih poznatih serijala „Zadar“,  „Troja, mit i zbilja na zadarskom području“  i „Kroz Ravne Kotare i Bukovicu“. Riječ je o dvadeset i dvije objavljene knjige koje se bave povijesnom problematikom širega zadarskoga prostora, od Nina do Knina, nekad u povijesti poznatog pod imenom Hrvati.  
Pogledajte galeriju Tomislava Marijana Bilosnića!

U Gradskoj loži Zadar

U ponedjeljak 26. studenoga 2012. godine s početkom u 12 sati u Gradskoj loži u Zadru predstavljanje Bilosnićevih povjesnica održano je pod nazivom „Sjaj zadarskoga zlata“, dok je slična priredba 28. studenoga u Arheološkom muzeju naslovljena „Priče iz muzeja“. Uz autora brojnih zadarskih povjesnica, u programu su nastupili Renata Peroš, ravnateljica Narodnog Muzeja, dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja i Cvita Raspović, muzejski pedagog.

Sa zadarskim arheolozima

Izazvan činjenicom što je u publici sjedilo mnoštvo mladih, mahom srednjoškolci i studenti, ali i mnogi uglednici povijesne i arheološke struke, Bilosnić je predstavljajući svojih dvadesetak knjiga koje na arheološkom, povijesnom i kulturološkom planu obrađuju teme vezane za Zadar i zadarski kraj, zahvalio mladima koji mu na najbolji način uzvraćaju velikim interesom za svoj zavičaj, poručujući: Kad upoznate odakle potječete, znat ćete i tko ste, ujevićevski kazano, tako će vam postati bliska i cijela vasiona.

Nastup u Arheološkom muzeju Zadar

Predstavljači Bilosnićevih djela upozorili su na Bilosnićev doprinos hrvatskoj povjesnici. Ravni Kotari i Bukovica do pojave Tomislava Marijana Bilosnića ostali su izvan dosega hrvatske historiografije, nekako po strani, premda se radi o kraju bogate povijesti u milenijskom kontinuitetu,i što je vrlo značajno, kraju koji ima važno mjesto u povijesti razvoja hrvatskog naroda i njegove Države. Književnik Tomislav Marijan Bilosnić zadužio je i hrvatsku historiografiju, poglavito onu koja obrađuje prošlost Zadra, Nina, Velebita, Ravnih Kotara, Bukovice, zadarskih i kvarnerskih otoka. Isto tako, Bilosnić je među prvima u Hrvatskoj popularizirao arheologiju i na velika je vrata uveo u pisane i druge  medije, i kao urednik i kao pisac skrećući posebnu pozornost na ovu znanost, pa je valjda i to razlog javnom prijedlogu da ga se primi u Društvo arheologa Hrvatske.


Metri Bilosnićevih povijesnica