Sisak – Alem Biočić: Grafike

Alma Trauber
alma@galerija-striegl.hr

Galerije Sv. Kvirin Doma kulture KKV, Šetalište Vladimira Nazora 14, Sisak
Alem Biočić
Grafike
od 19. 04. (u 19.30 sati) do 17. 05. 2011.

 
Organizacija: Gradska galerija Striegl

Gradska galerija Striegl je još 2008. godine započela ciklus izložbi na temu grafike u djelima sisačkih umjetnika, te su do sada svoje radove u različitim vidovima grafičkog medija predstavili Slavo Striegl, Ivan Novak, Ana Klobučar, Svetlana Novaković, a ove godine slijedi Alem Biočić sa svojim grafičkim opusom koji do sada nije bio u cjelini predstavljen u Sisku.

Ovom izložbom Alem Biočić izlaže 28 grafičkih radova u tehnikama visokog i dubokog tiska (linorez, suha igla, akvatinta, mezzotinta, bakropis). Na izložbi će biti prezentirani radovi iz grafičkih mapa: ‘Grad i rijeka’ (1997.) i ‘Ljeto, jesen, proljeće, zima’ (1999.), te grafički listovi iz manjih pojedinačnih edicija. Sadržajno, grafike kroz vedutistički prikaz  razotkrivaju urbani identitet Siska.

Alem Biočić je rođen 1958. godine u Virovitici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sisku. Diplomirao je 1983. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Jordana. U razdoblju od 1983. do 1985. godine suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Status samostalnog umjetnika ostvaruje 1986. godine, da bi ga 1989. godine prekinuo i zaposlio se kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi Braća Ribar u Sisku. Uz slikarstvo, bavi se ilustracijom knjiga i časopisa (Kurir, Modra Lasta, Smib), te grafičkim dizajnom i klasičnim grafičkim tehnikama. Do sada je ilustrirao 13 knjiga različitih autora, a pored toga kompletan je autor slikovnice za djecu ‘Sisački abecedarij’. Godine 2006. objavljen mu je strip ‘Urota zrinsko-frankopanska’. Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu koju je objavila sisačka Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Sisačkoj crkvi Uzvišenja svetog križa poklonio je Križni put koji je postavljen u kapelici Svetog Vinka sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić. Sudionik je likovnih kolonija u Sisku, Bitoli, Prilepu, Slavonskom Brodu, Lipiku, Voloderu, Pokupskom, Popovači.

Akademija-Art.hr
15.04.2011.