Sirijski hakeri srušili stranice NYT-a, Twittera i Huffington Posta

sirijski-hakeri

sirijski-hakeri

Medijske kompanije New York Times, Twitter i Huffington Post izgubile su kontrolu nad svojim web stranicama nakon što su hakeri koji podržavaju sirijsku Vladu izvršili napad na australsku kompaniju koja održava njihove internet adrese, javlja Al Jazeera Balkans

Sirijska elektronička vojska (SEA), hakerska grupa koja je i prije napadala medijske organizacije za koje smatra da su neprijateljski raspoložene prema Vladi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, preuzela je odgovornost za hakiranje Twittera i Huffington Posta u nekoliko poruka objavljenih na Twitteru kasno u utorak, javlja Al Jazeera Balkans.

Sigurnosni eksperti kazali su da je web stranica New York Timesa, koja je bila nedostupna nekoliko sati, preusmjeravala posjetioce na server koji je kontrolirala sirijska grupa.

Glasnogovornica New York Timesa Eileen Murphy napisala je na svom Twitter profilu da je, prema prvim procjenama, ‘problem najvjerovatnije rezultat malicioznog napada izvana’.

Napad na Huffington Post bio je ograničen na blogerske platforme ovog medija sa britanskim web adresama. Twitter je obajvio da je napad doveo do problema nedostupnosti stranice na sat i po vremena, ali da informacije korisnika nisu bile ugrožene. (Foto: sxc.hu, AJB/Tportal.hr)