Sindikati nejedinstveni: Mediji su krivi jer potkopavaju prava radnika


Druga runda pregovora sindikata javnih službi i Vlade o stečenim pravima počela je oko 11.30 sati, ali prema informacijama iz Banskih dvora sindikalni čelnici nisu jedinstveni pa bi se pregovori mogli odužiti do kasnog poslijepodneva
Razgovara se o ukidanju božićnice, ali i o rezanju dodatka od 0,5 posto na svaku godinu staža te o drugim pravima čijim bi se ukidanjem moglo uštedjeti planiranih 2 milijarde kuna.

Ulazeći na pregovore, najraspoloženiji prema medijima bio je Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju, koji je napao medije jer ”potkopavaju interese radnika” i u klasnom ratu imaju ”filozofiju kapitala”.

– Kažete da smo grozno nesložni i nesposobni, a sklopili smo tako dobre kolektivne ugovore da od njih strepi cijela država – ponosno je izjavio Ribić pa nakon medija napao premijera Zorana Milanovića.
– Premijer je rekao da su blizu dogovora s članovima sindikata. Ako je to istina, onda mi dolazimo samo čuti što su se to naši članovi s Vladom dogovorili – završio je te napomenuo da očekuje sve najbolje od pregovora.
Razjedinjenost sindikata potvrdio je i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji se uvrijedio jer je Vlada izmijenila termin sastanka. Uvjeren je da je to ustupak napravljen kolegici Spomenki Avberšek, čelnici sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi.
– U zadnji čas mijenjati termin pregovora govori o tome koliko je ozbiljna Vlada. Ili Vlada ne želi s nama pregovarati ili želi da na pregovore obavezno dođe kolegica Avberšek – kaže Mihalinec pa poručuje Vladi da oni rade preozbiljan posao da bi čekali da ih pozovu na sastanak.
A najozbiljnije postupa prozvana Avberšek, koja je diplomatski rekla da sindikati nemaju ”zajednički stav, ali imaju zajednički interes” te je poručila da javne službe moraju biti odgovorne, ali i da raskidanje kolektivnog ugovora nije opcija jer je to pravna stečevina Europske unije.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsel
Izvor: Marina Šunjerga/VLM

Akademija-Art