Sindikat: Vlada već provodi nepotpisani kolektivni ugovor

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika napominje kako država već provodi nepotpisani kolektivni ugovor, iako je potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike predviđeno za četvrtak

Tako prenose kako se u državnim tijelima od zaposlenih već traži potpisivanje izjave kojom se regulira provedba odredbe članka 59. budućeg kolektivnog ugovora koja se odnosi na naknadu troškova prijevoza.

Od službenika se traži da potpišu izjavu o tome žele li da im poslodavackupi mjesečnu kartu ili isplati naknadu troškova prijevoza po kilometru, iako se članak o prijevozu još uvijek dogovara na relaciji Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava – sindikati državnih službi pa se po tome još ne zna kako će članak na kraju stvarno izgledati.

Ovim potezima Vlada, kao poslodavac, državne službenike i namještenike prisiljava na izjašnjavanje o nečemu što još nema pravnu snagu i pri tome zanemaruju obveze koje ima po Kolektivnom ugovoru koji istječe 31. srpnja 2012. godine, a kojim je predviđena isplata naknade troškova prijevoza unaprijed i to na plaći za prethodni mjesec.
Sindikat traži obustavu izjašnjavanja zaposlenika državnih tijela o nepostojećem kolektivnom ugovoru te će o svemu obavijestiti Pučkog pravobranitelja i Predsjednika Republike kako bi se zaustavila ova praksa.

Foto: Neja Markičević/CROPIX
Izvor: Hina

Akademija-Art