Skip to content

Sindikalna podjela sve žešća, u petak zadnja šansa za dogovor

Četiri su sindikata i dalje za popuštanje Vladi, a četiri ne odstupaju
Ni nakon šeste runde pregovora sindikata javnih službi i Vlade nema dogovora, a sve zbog nesloge u sindikalnim redovima.
Sporazum žele potpisati Spomenka Avberšek, Ljubica Pilić, Ivica Babić i Jadranka Ivezić, a ne žele ga potpisati Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak.
Vlada je dala i zadnju priliku za dogovor, u petak, kada sindikati u Banske dvore dolaze ili potpisati izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora ili odlaze s Markova trga svjesni da ih čeka raskid ugovora.

Popustili na prijevozu
– Budemo li prisiljeni na to, otkazivanjem Temeljnog kolektivnog ugovora postići ćemo potrebne uštede – poručio je glavni pregovarač Vlade Neven Mimica. Vlada je i danas popustila sindikatima pa je razradila pravila o naknadi za prijevoz.
– Onima koji koriste prijevoz automobilom opravdano neće biti ništa smanjeno – obećao je resorni ministar Mirando Mrsić, a pristao je i na to da se u sporazum ugradi članak 10. u kojem stoji obveza Vlade da će se tijekom pregovora o novom TKU-u, znači iduće godine, razgovarati i o povratku oduzetih materijalnih prava, što je bio uvjet Matice sindikata.

Tko kime manipulira
Današnji su pregovori bili vrlo teški, obje su strane uložile ogroman napor da se iznađe rješenje najmanje štetno za naše članove. I mi smo razmišljali o tužbama, ali u situaciji sa 300.000 nezaposlenih i na tisuće ljudi koji ne primaju plaće zaključili smo da nema mjesta kalkulaciji i da je prioritet zadržavanje plaće, a bilo kakvo raskidanje TKU-a bilo bi financijski pogubno za naše članove

– priznala je Jadranka Ivezić, zastupnica zaposlenih u socijalnoj skrbi. Ipak, pružena ruka Mrsića nije dovoljna za Vilima Ribića i sindikate iz Matice, koji ne žele potpisati sporazum već pozivaju svoje članstvo na referendum, čime odgađaju dogovor. Nisu željeli govoriti o svojim stavovima, već su najavili da će se javnosti obratiti u četvrtak.

See also  Započelo kutinsko konjaničko hodočašće
– Tko god ne želi potpisati, njegovo je to demokratsko pravo, ali s različitim manipulacijama stavlja sve radnike u situaciju da ostanemo na goloj plaći. Ovo je sramotno – poručila je Spomenka Avberšek.
Da je situacija teška i problematična drži i zastupnik liječnika Ivica Babić.
– Uvijek je dobro u žabokrečinu pustiti bistre vode jer onda žabe manje krekeću i bave se manje bitnim pitanjima – rekao je opisujući time ponašanje svojih kolega. Reguliranje naknade za prijevoz, objasnio je, bilo je rješenje da se u kut stjera one koji su manipulirali i radili kaznene postupke, a način je da se zadrži plaća.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Izvor: Marina Šunjerga/Vecernji.hr

Akademija-Art