Simfonija Kika Argüella posvećena žrtvama holokausta izvedena u Auschwitzu

sinfonija

“Trpljenje nevinih” ime je glazbenog djela koje je skladao utemeljitelj Neokatekumenskog puta, a njegovoj izvedbi nazočili su katolički biskupi i rabini koji su se i zajedno molili

“Trpljenje nevinih” ime je simfonije koju je u čast žrtava holokausta skladao Kiko Argüello, utemeljitelj Neokatekumenskog puta i koja je nedavno izvedena u memorijalnom centru Auschwitz-Birkenau kod poljskog grada Oświęcima, uz zajedničku molitvu katoličkih biskupa i rabina iz cijeloga svijeta.

Kako su komentirali poljski mediji, ovo “simfonijsko-katehetsko slavlje” imalo je iznimno važno značenje kako zbog odavanja počasti žrtvama holokausta, tako i zbog približavanja kršćana i židova kroz zajedničko promišljanje u vjeri tragedije koja se dogodila židovskom narodu. Središnji događaj slavlja bila je izvedba simfonijskog djela u kojoj je sudjelovao zbor s oko 200 glazbenika pod dirigentskom palicom Paua Jorquere. Također, par tisuća okupljenih sudjelovalo je i u liturgiji riječi, a među njima je bilo oko 80 rabina iz svih dijelova svijeta, zajedno sa dvadesetak katoličkih biskupa iz Poljske i drugih zemalja.

Poljski portal WPolytice prenio je izjavu rabina Davida Rosena, čelnika odbora za međureligijske odnose Međunarodnog židovskog komiteta, koji je rekao kako mu je simfonija i zajednička molitva “otkrila veliku ljubav koju kršćani osjećaju prema židovima”. Manifestacija u Auschwitzu je, nastavlja poljski portal, podsjetila na zajedničko biblijsko korijenje kršćanstva i judaizma koji se ogledaju u Dekalogu ili Psalmima. Izmoljena je i molitva koju je napisao blaženi Ivan Pavao II. za kršćansko-židovsko jedinstvo i Božji blagoslov nad židovima.

Izvođenju simfonije nazočio je i njezin autor Argüello, slikar i glazbenik, koji je zajedno s Carmen Hernandez 1964. osnovao prve zajednice Neokatekumenskog puta. On je boravio nekoliko dana u Poljskoj, te je među ostalim primio i počasni doktorat čuvenog Katoličkog sveučilišta u Lublinu.

Jakov Ivić/Bitno.net