Senaid Buljubašić u Puntu na Krku

Jasna Rodin, umjetnička voditeljica Galerije Toš
jasnarodin@gmail.com

Galerija Toš u Puntu na Krku
Senaid Buljubašić
od 09. 09. (u 20.30 sati) do 30. 09. 2011
.

Iz kataloga

U slobodnoj igri stvaranja, u lakoći misli i spoju oblika nastaju kreacije Senaida Buljubašića. Neopterećen u svom radu on pronalazi začudna djela u kojima splet elemenata donosi metaforičke priče skrivenog sadržaja. Spoj tradicije i suvremenog proizlazi iz kombinacija raznih likovnih tehnika: ulja i akrila na platnu, kolažiranja i znalačkog crteža uronjenog u boju. Inspiraciju pronalazi i u djelima poznatih umjetnika (kao npr.u Degasovim balerinama). Obrađujući ih na sebi svojstven način one su jednake po svojoj snazi ostalim motivima iz bližeg okruženja ili apstrakciji.
Za ovu izložbu odabrali smo radove modrog kolorita, ista paleta provlači se kroz sva izložena djela. Svježa i prozračna u prikazima morskih dubina i riba, puna i duhovna u portretima, otmjena i nježna u ciklusu balerina. U spoju sa žutom, zelenom ili narančastom, boja jača i teče, ponekad dominantna, a ponekad tiha i nijema. Često samo kao pozadina egzistira nenametljiva i gusta puna prostornosti. U morskim temama kompletno ispunjava platno opisujući i prikazujući. Odabir plave nije slučajan, rezultat je smjelosti i analize. Razrada i širina mogućnosti primjene pruža nam uvid u vizualno bogatstvo.
Iako se radi o slikarskim radovima, jak temeljni crtež je osnova umjetnikovog rada. Bez obzira da li je on vidljiv ili kasnije prekriven potezom kista otkriva vrsnog crtača – grafičara što je i primarna orijentacija Senaida Buljubašića.
Raznoliki motivi prepoznatljive su atmosfere pune mira i ravnoteže. Ravnomjernog svjetla oni prate tijek razmišljanja i raspoloženja autora. Sigurno i znalački, jasno i čisto izranjaju iz njegovih zamisli nagoviještajući duhovni odraz samog umjetnika.
U ovom ciklusu Senaid Buljubašić kreće dublje u izvornost i povijest, zadirući u bit umjetničke tradicije. On sve češće razrađuje svoje prikaze u apstraktnim površinama, teksturalno bogatim, jednostavnim ali rječitim. Svaki rad stoga predstavlja virtuoznost likovne tehnike, ali u isto vrijeme tumači i iščitava samosvojnost slikarskog rukopisa. U svemu se osjeća izravnost i jednostavnost autora koji nam bez ograničenja i granica dopušta da postanemo dijelom njegovih želja, neobjašnjenih i neprobuđenih misli.

Jasna Rodin, prof.

Senaid Buljubašić rođen je 1956. godine u D. Moranjci, Općina Srebrenik, Bosna i Hercegovina. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Dževada Hoze. Radio je kao animator na TV Sarajevo, a od 1985. zaposlen je u Javnoj ustanovi Centar za kulturu i informisanje Srebrenik kao rukovodilac umjetničke manifestacije Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik. Član ULUBiH, ULUTK i HDLU Vinkovci. Sudjelovao je na više skupnih i samostalnih izložbi na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja.

Akademija-Art.hr
09.09.2011.