Seljaci ipak krenuli prema Zagrebu!

traktori PXL

traktori PXL

Baranjski su poljoprivrednici, pet minuta prije podneva, s 30-ak traktora krenuli prema Zagrebu. Očekuju da će im se putem pridružiti i prosvjednici iz drugih županija

Predsjednik Udruge “Baranjska brazda” Petar Pranjić je kazao kako su traktori krenuli s prosvjednog punkta u Čemincu te se, preko Osijeka, Podravskom magistralom uputili prema Zagrebu. Očekuje da će im se pridružiti i prosvjednici iz ostalih slavonskih županija, koji će se postupno priključivati koloni. No o tome će odlučiti na sastanku u Pavlovcu kod Kutine koji je počeo u 11 sati. Neki su spremni i na oštrije prosvjede što bi, kažu, značilo blokade svih graničnih prijelaza, a treća je opcija prekid prosvjeda. Pranjić je naglasio kako su se seljaci na taj potez odlučili jer ne pristaju na kolebanje koje se pojavilo kod dijela poljoprivrednika koji su jučer odustali od najavljenog odlaska prema Zagrebu.

Istaknuo je kako od svih ranijih zahtjeva poljoprivrednici sada u prvom redu traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg drže da manipulira javnošću i iskrivljuje sliku o stanju u poljoprivredi. Neka ministar Jakovina ne misli da smo mi šačica očajnika i bijednika. Neka stisne zube, pa neka nas večeras dočeka na Markovu trgu da popijemo kavu, poručio je Pranjić.

Iako su se seljaci već jučer u stajalištima podijelili, neki su odustali od prosvjeda, a drugi kažu kako su se pregrupirali po cestama. Dio seljaka svjestan je da neće uspjeti dobiti ono što traže, ali najuporniji ustraju. Kažu – ne pristane li Vlada na njihove zahtjeve – isplatu preostalih 37% poticaja i cijenu pšenice od barem 1,35 kn, pripremaju pravnu bitku za svoje stečeno pravo, a to je potpora dohotku kako je, kažu, ispregovarano s Europskom unijom.

Prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika su se pridružili i međimurski seljaci koji se od 9 sati s 50-ak traktora nalaze na poljskom putu uz južnu čakovečku obilaznicu. Međimurski poljoprivrednici još uvijek ne blokiraju tu prometnicu koja Varaždin preko Čakovca povezuje s graničnim prijelazom Goričan. Predsjednik Udruge ratara Međimurske županije Stjepan Jurinec izjavio je Hini kako priključivanjem prosvjedima međimurski poljoprivrednici iskazuju potporu slavonskim i varaždinskim kolegama.

Prosvjednike iz Županje predvodit će Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je naveo da se zasad ne zna koliko će traktora krenuti na zahtjevan put. Pitanje je do kuda ćemo stići i gdje bi nas policija mogla zaustaviti, izjavio je Pokrovac za Radio 101. Razočarani smo ponašanjem premijera i njegovih ministara. Međutim, od prosvjeda odustati nećemo, izjavio je jučer Pokrovac.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je kako nakon isteka ultimatuma premijeru Zoranu Milanoviću da se do 18 sati očituje od zahtjevu seljačkih udruga za sastankom nema dojava da su se slavonski seljaci prosvjednici uputili traktorima prema Zagrebu. Ocijenio je kako bi takav prosvjed eventualno mogli organizirati poljoprivrednci s područja koja su bliže Zagrebu, poput onih iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke ili Zagrebačke županije. Na upit hoće li se prosvjedi nezadovoljnih seljaka nastaviti, Laslo je rekao kako je to stvar dogovora te kako drži da bi trebali potrajati do ponedjeljka.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić rekao je Hini kako od premijera Milanovića nisu dobili nikakav odgovor glede zahtjeve seljaka za sastankom, iako su mu opet uputili zamolbu, što drži nekorektnim. Dio prosvjednika povukao se s ceste zbog siliranja kukuruza i drugih radova u polju, a dio se uplašio najavljenih novčanih kazni od 30-ak tisuća kuna, izjavio je prosvjednik Branko Topić iz Đurđanaca pokraj Đakova. Za slabljenje ovoga prosvjedničkog punkta prozvao je političare, ali i dio seljačkih vođa s tog područja koji su, ocijenio je, ustuknuli i prodali prosvjede.

Ministar Tihomir Jakovina poručio je, pak, kako oni koji blokiraju prometnice sami preuzimaju odgovornost: Vrlo mali broj je nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača. Zbog neznanja, demagogije, politikantstva i isprazne priče koja stoji iza svega, ovime se prije svega čini šteta hrvatskoj poljoprivredi.

Seljaci su potvrdili da će se sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem u petak, 23. kolovoza u Lipovljanima. Ujedno, traže i ostavku ministra poljoprivrede. (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL, HRT)