Vladimir-Šeks-Foto-PIXSELL

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Vladimir Šeks i članica tog Vijeća i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor različito su danas ocijenili radi li se o korupciji u izjavi Izvršnog predsjednika GNK Dinamo Zdravka Mamića da će njegov klub Kninu pokloniti milijun kuna ako na predstojećim lokalnim izborima sadašnja HDZ-ova gradonačelnica Grada Knina ponovno bude izabrana na tu dužnost

“Dinamo će pokloniti gradu Kninu milijun kuna. Ali imamo jedan uvjet za to, a taj je da na predstojećim izborima za gradonačelnicu Grada Knina opet izaberete Josipu Rimac. A onda vi odlučite kako ćete potrošiti taj novac”, rekao je Mamić jučer u Kninu na “Dinarinoj noći” u povodu proslave 100. rođendana kninskog nogometnog kluba.

“To ne spada u sferu korupcije”, kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru odgovarajući na upit spada li ta Mamićeva izjava u korupciju te treba li reagirati na nju. Smatra da ta izjava spada u izborna obećanja koja u pravilu završavaju u stilu “obećanje, ludom radovanje”.
“Ako netko iz svoga džepa nekom drugom obećava neku nagradu, onda to nije kažnjivo i nelegitimno”, kazao je. Drži da to nije nešto nezakonito, samo može biti čudno.

Da se radi o korupciji smatra Jadranka Kosor rekavši kako novci “Dinama” nisu privatni novci te da, ako je ta izjava istinita, onda je to ruganje pravnoj državi i svim naporima da se Hrvatska do kraja uredi kao pravna država.

“Nekome je dopušteno sve, a nekima ništa. Ta se izjava može staviti u prostor borbe protiv korupcije”, smatra Kosor.
Drži kako se ta izjava može smatrati i kupovinom glasova te je pozvala Mamića da povuče tu svoju izjavu.

Kosor ocjenjuje da će ta Mamićeva izjava ostati samo na razini dosjetke, kako je ostala i ona u slučaju Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).
“Mamićeve izjave su debelo u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. To su protuustavne i protuzakonite izjave, ali ne i za HNS. Vjerujem da je pod dojmom odluke svojih prijatelja i kolega u HNS-u rekao to što je rekao”, rekla je Kosor. (Foto: Pixsell, Izvor: Hina)