Skip to content

SDSS traži ravnopravniju upotrebu srpskog jezika

Predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je, komentirajući podatak iz popisa stanovništva da u Vukovaru živi 34,87 posto stanovništva srpske nacionalnosti, kako SDSS očekuje da se promijeni Statut grada Vukovara i primijeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te Zakon o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina
 
Prema Milakovićem riječima, činjenica da Srbi u Vukovaru čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika toga grada, podrazumijeva ravnopravnu upotrebu hrvatskoga i srpskog jezika te latiničnoga i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.
 
Nije riječ samo o postavljanju dvojezičnih ploča na ulaze i izlaze iz grada. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, gradske institucije, objasnio je Milaković, dodajući kako zakon predviđa i tiskanje svih obrazaca u Vukovaru na latiničnome i ćiriličnom pismu.
 
Na pitanje novinara znači li primjena tih zakona da bi i naziv Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata te mjesta masovne grobnice na Ovčari trebalo napisati latinicom i ćirilicom, Milaković je odgovorio kako u tom smjeru nije razmišljano, ali ne vidi razlog da se zakoni i tu ne primijene.
 
Pogubno za Hrvate grada heroja
 
Iz HSP-a dr. Ante Starčevića priopćili su da se ta stranka protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru jer bi to bilopogubno za Hrvate grada heroja.
 
HSP dr. Ante Starčevića poštuje sve zakone o pravima nacionalnih manjina, no budući da je riječ o herojskom gradu Vukovaru koji još liječi ratne rane te traga za još nekoliko stotina nestalih hrvatskih branitelja i civila, tražimo uvođenje moratorija, tj. odgađanje primjene tog prava na sljedećih deset godina, navodi ta stranka.
 
U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva u Vukovaru čine Hrvati, njih 57,37 posto, slijede Srbi s 34,87 posto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.
Izvor: HRT