SDP bira Milanovića: „Jedan član – jedan glas“


 

Prvi put po načelu ‘jedan član – jedan glas’ oko 38.000 članova SDP-a danas bira predsjednika stranke
 

Povjerit će mandat ponovno aktualnom predsjedniku i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, koji se jedini kandidirao za čelno mjesto u SDP-u. Birališta su otvorena u 9 sati. Među prvima svoj su glas kandidatu dali ministri Linić i Jovanović.
 
Na biračko mjesto izišao je i kandidat. Rekao je da jedno ime na glasačkom listiću nije neuobičajena pojava u modernim demokracijama. I u drugim zemljama je to tako, da ne nabrajam – u Americi, Njemačkoj… kad stranka pobijedi i ostvari nekakav cilj, onda u pravilu nema protukandidata, rekao je.
Najviše birača, njih oko 6400, glasovat će u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija gdje pravo glasa ima 3980 članova SDP-a. U toj je županiji i najviše biračkih mjesta, 47, u Zagrebu će biti otvoreno 17 biračkih mjesta, a zajedno sa Zagrebačkom županijom njih ukupno 32.
U SDP-u se doznaje da je članstvu poslano oko 40.000 glasačkih listića, zajedno s izbornim pravilima. Izbore će provoditi 35.000 članova stranke budući da svaki birački odbor ima po šest članova, a provedbu izbora nadzirat će i glasove brojiti 21 županijska izborna komisija.
Rezultati izbora očekuju se oko 20 sati, a iako je središnja izborna komisija dužna pobjednika objaviti do 14. svibnja, Milanović će kao jedini kandidat potvrdu za novi mandat na čelu stranke dobiti već večeras.

Izvor: HRT

Akademija-Art