Skip to content

Scenariji za Grčku, Italiju i Španjolsku


 

Čelnici država članica EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se na neformalnoj radnoj večeri na kojoj razgovaraju o mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje, akutnom pitanju krize u Grčkoj te situaciji u Španjolskoj

 
Riječ o pripremnom summitu za sastanak na vrhu krajem lipnja kada se očekuje opsežan paket za poticanje rasta i zapošljavanja, uz zadržavanje financijske discipline.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u Bruxellesu svoje protivljenje euroobveznicama, ističući da one nisu rješenje za gospodarski rast, dok francuski predsjednik Francois Hollande ističe da o tome treba razgovarati.  Euroobveznice ne bi pridonijele pokretanju rasta i one se suprotne europskim ugovorima, rekla je Merkel. Nismo došli ovdje sukobljavati se, nego trebamo reći jedni drugima što mislimo. Treba sve prijedloge za rast staviti na stol, euroobveznice su jedan od njih i nijedan ne treba načelno odbaciti, rekao je Hollande, koji prvi put sudjeluje na summitu čelnika EU-a.
 
Schulz: mjere za rast odmah, prijeti opasnost od raspada
 
Euroobveznice, kojima bi bogatije zemlje preuzele obveze za dugove siromašnijih partnera, imaju potporu Komisije i nekoliko zemalja članica. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Shulz zatražio je u svom govoru okupljenima na summitu praktične mjere za poticanje rasta, jer postoji opasnost da će gospodarske i socijalne posljedice politike štednje dovesti do raspada Europe. Vi morate donijeti konkretne mjere najkasnije do lipnja, kazao je Shulz upozoravajući da dio zemalja članica ulazi u još dublju recesiju te da postoji opasnost da će one za sobom odvući ostatak Europe. 
Na ovom summitu ne očekuju se bilo kakve konkretne odluke. U pismu  europskim čelnicima predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je na što otvoreniju i iskreniju razmjenu mišljenja kako bi se u lipnju donijeli zadovoljavajući zaključci. Prije summita održani su uobičajeni pripremni sastanci europskih političkih skupina. Premijer Milanović sudjelovao je na sastanku čelnika Stranke europskih socijalista.

Akademija-Art

Optimized by Optimole